- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dijalog se nastavlja: Uskoro novi razgovor Lavrova i Blinkena?

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Entoni Blinken u Rejkjaviku
Sergej Lavrov i Entoni Blinken u Rejkjaviku - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Vašington primećuje znake zainteresovanosti Rusije za dijalog oko američkog odgovora na predloge o bezbednosnim garancijama u Evropi, saopštila je zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland.
„Kao što je poznato, poslali smo naše diplomatske predloge. NATO je to isto uradio ove nedelje. Videli smo neke znake da je Rusija zainteresovana za kontakte oko tih predloga“, rekla je Nulandova televiziji Si-Bi-Es.
Ona je istakla da je jedan od signala zainteresovanosti Moskve to što će „državni sekretar Entoni Blinken i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, verovatno, razgovarati tokom predstojeće nedelje“.
„Želeli bismo da rešimo ova pitanja diplomatijom, kontrolom naoružanja“, rekla je zamenica američkog državnog sekretara.
Ona je dodala da ne vidi znake smanjenja međunarodnih tenzija oko Ukrajine i optužila Rusiju da je, navodno, "koncentrisala još više snaga na ukrajinsku granicu otkako su SAD počele da pozivaju na deeskalaciju“.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
RUSIJA
Lavrov: Amerika je u stanju da izda prijatelje zarad sopstvenih sebičnih interesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala