- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Amerika je u stanju da izda prijatelje zarad sopstvenih sebičnih interesa

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Zarad sopstvene koristi, Sjedinjene Američke Države mogu da izdaju one sa kojima su negovale prijateljske odnose i sa kojima su sarađivale, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Vašington je u svojim aktivnostima na međunarodnoj sceni pragmatičan, negde utilitaran. Kada se Americi učini da nešto odgovara njenim interesima, ona može u određenoj meri da izda sve one sa kojima je bila prijatelj, sarađivala i koji su joj obezbedili pozicije u različitim regionima sveta“, rekao je ministar za „Prvi kanal“.

S tim u vezi, on je podsetio na bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka.

„Kada su ga uhapsili, Vašington ni prstom nije mrdnuo“, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naveo i primer Avganistana.
„Pogledajte šta se desilo u Avganistanu. Mnogo je primera kada su se Amerikanci vodili isključivo svojim pragmatičnim, kako se u narodu kaže, sebičnim interesima“, napomenuo je ruski ministar.

Bezbednost Rusije neće biti narušena

Međutim, Lavrov je naglasio da Moskva ne namerava da ostane u položaju u kojem je njena bezbednost narušena.

„I mi imamo svoje interese, faktore i život. Poučeni gorkim iskustvom, ne želimo da ostanemo u položaju gde se naša bezbednost svakodnevno narušava“, kontatovao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija ne gaji iluzije i želi dobre, ravnopravne odnose sa SAD i drugim zemljama sveta, zasnovane na poštovanju.
U Americi politiku 'kroji' veliki broj igrača. Tamo postoji zbunjujuć sistem koji često najvažnija pitanja globalne bezbednosti i stabilnosti pravi taocem unutarstranačkih igara, interesa senatora određene države. Svaki zakon može da bude 'natovaren' izmenama koje nemaju veze sa konkretnim pitanjem. Navikli su tako da žive. Ali drugima nije zbog toga lakše“, istakao je diplomata.
Istovremeno, Lavrov je rekao da će Moskva danas uputiti zahtev NATO-u i OEBS-u da objasne svoje tumačenje obaveze da se bezbednost ne jača na račun drugih. Ukoliko ne nameravaju to da čine, želimo da objasne zašto, kaže diplomata. S tim u vezi, napomenuo je da će odgovor zapadnih zemalja na zahtev ruskog MIP-a da objasne kako tu tumače obavezu preuzetu u okviru OEBS-a – biti odlučujuć pri formiranju predloga predsedniku o daljim koracima.
„To će biti ključno pitanje prilikom definisanja naših daljih predloga o kojima ćemo izvestiti predsednika Vladimira Putina“, dodao je.
Rusija će tražiti od Zapada ne samo obećanja, već i pravno obavezujuće garancije svoje bezbednosti, kaže ministar.
„Sada znamo koliko vrede reči Zapada. Tražićemo ne samo uverenja, političke obaveze 'na papiru', već i pravno obavezujuće garancije koje bi osiguravale bezbednost na čitavom evropskom kontinetu uz puno, ravnopravno uvažavanje legitimnih interesa Ruske Federacije“, objasnio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, „sada imamo ozbiljne probleme upravo zato što se Zapad neoprezno i nepošteno poneo prema ruskim interesima. Međutim, postali smo mudriji, a kažu da se uči samo na sopstvenim greškama“, zaključio je šef ruske diplomatije.
Ranije je objavljeno da su Sjedinjene Američke Države predale odgovor Rusiji na njene predloge o bezbednosnim garancijama.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Vojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
RUSIJA
Rusija: Tek treba da se uvide razmere vojnih zločina SAD u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala