- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Da li kafa zaista poboljšava koncentraciju: Studije došle do novih otkrića

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPriprema kafe
Priprema kafe - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Fokusiranje na poslu je teško, a postalo je još teže tokom pandemije kovida 19. Da bismo održali koncentraciju, mnogi od nas posežu za kofeinom (kafom, čajem, energetskim napicima i/ili gaziranim pićem). Ali kofein nije baš najzdraviji izbor za organizam.
Prema "Fud insajtu", kofeinu je obično potrebno između 15-45 minuta da se svari u našem organizmu i izazove reakciju. Zato, ukoliko osetite da organizam reaguje trenutno na kofein, uglavnom je to reakcija na samu ideju ispijanja kafe, ali ne i kofeina. Zbog toga, mnogi ljudi posežu za šoljicama kafe ili limenkama gaziranog pića tokom celog radnog dana kako bi bili fokusirani i motivisani.
Međutim, ovo može da ima nedostataka. Postoje jasni znaci ukoliko pijete previše kofeina, a neki od ovih znakova su i razlozi zbog kojih bi trebalo da usporite konzumaciju.
Na primer, kofein može da izazove probleme sa spavanjem, a ukoliko je san poremećen, ne možete da se fokusirate na posao, kod kuće ili bilo gde. Ako ste nervozni od prevelike količine šećera i/ili kofeina, to takođe kvari fokus.
Ipak, veza između kofeina i fokusiranja na posao je dublja nego što se misli.
Kofein može učiniti da se osećate razdražljivo. Kao i većina supstanci, može da izazove zavisnost, a „Heltlajn“ napominje da su mogući simptome odvikavanja kada ga smanjite ili potpuno prestanete da konzumirate.
Previše kofeina takođe može izazvati mučninu. Može izazvati osećaj anksioznosti i može loše uticati na probavni sistem, ali i koncentraciju, piše Magazin novosti.
Kofein može prouzrokovati da onaj ko ga konzumira postane grub ili agresivan, što nije baš najpoželjnije na radnom mestu. Međutim, svaki organizam različito podnosi kofein, a nije beznačajno ni šta onaj ko konzumira kafu misli o relaciji između koncentracije na poslu i unosa kofeina.
Par - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Razbijen mit o negativnom uticaju kafe: Svi benefiti konzumacije popularnog napitka
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
DRUŠTVO
Šta kažu stručnjaci: Koja je kafa bolja - crna ili sa mlekom
Kafa, ratluk i voda - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
DRUŠTVO
Koliko dugo kafa može da nas drži budnim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala