- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki Senat radi „24 časa dnevno“ na novim sankcijama Rusiji

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Deo sankcija koje se pripremaju protiv Rusije u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine može biti preventivno uvedeno, izjavio je šef međunarodnog komiteta američkog Senata Robert Menendes u intervjuu televiziji Si-En-En.
„Neke sankcije mogu biti unapred uvedene“, rekao je senator.
Menendes se založio da u paketu sankcija ostane mogućnost isključenja Rusije sa međunarodnog bankarskog sistema SVIFT.
„Smatram da sve opcije treba da budu na stolu kako bi predsednik (SAD Džozef Bajden) mogao upotrebiti tu varijantu… protiv najznačajnijih ruskih banaka sa štetnim efektom po rusku privredu“, rekao je senator.
Međutim, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland saopštila je da Bela kuća smatra besmislenim uvođenje sankcija pre navodne invazije na Ukrajinu.
„Najbolje obuzdavanje je kada postoji izvesna strateška neodređenost oko toga šta tačno nameravamo da uradimo“, dodala je ona, podsetivši da sankcije predviđaju uvođenje ekonomskih mera: kontrolu izvoza i mere protiv ruske elite.
„Međutim, ako ih sada otkrijemo, tada Rusija može da preduzme mere ublažavanja posledica, što nam se čini besmislenim“, zaključila je Nulandova.
U medijima se redovno pojavljuju informacije da Rusija može biti isključena sa SVIFT-a. Kao odgovor na to, Moskva je već napravila svoj sistem za predaju finansijskih poruka. Prema poslednjim podacima, već ga koriste 23 strane organizacije iz Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Nemačke i Švajcarske.
Senator radi na projektu „majke svih sankcija“ koji uključuje mere protiv glavnih sektora ruske privrede, državnog duga i rukovodstva zemlje. On je rekao da rad na objedinjavanju antiruskih inicijativa koje cirkulišu u Kongresu ubrzano napreduju. Republikanac Džim Riš, potvrdio je da se radi praktično „24 časa dnevno“. On se složio da konačnaa varijata može da sadrži kombinaciju hitnih i odloženih sankcija.
Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
SVET
Britanija sledeće nedelje uvodi nove sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala