- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanija sledeće nedelje uvodi nove sankcije Rusiji

© REUTERS / POOLBritanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Vlasti Velike Britanije će sledeće nedelje proširiti sankcije Rusiji zbog situacije oko Ukrajine, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras za „Skaj njuz“.
Ministarka je rekla da će od nedelje biti predstavljene mere za unapređenje sankcionog zakonodavstva.
„Trenutno možemo da uvodimo sankcije samo protiv onih koji su direktno uključeni u destabilizaciju u Ukrajini. Nameravamo da proširimo spisak (lica koja potpadaju pod ograničenja) kako bi kompanije koje su od interesa za Kremlj i rusk režim mogle biti sankcionisane. Putinovi oligarsi i ruske kompanije koje služe kao stub ruske države neće moći da se sakriju“, istakla je Trasova.

Pomoć Ukrajini

Prema njenim rečima, Velika Britanija ne isključuje nikakve varijante pružanja pomoći Ukrajini u slučaju zaoštravanja situacije.
„Apsolutno ništa ne isključujemo. Već podržavamo Ukrajinu u oblastima kao što su sajber-bezbednost, obaveštajni podaci, nedavno smo objavili obaveštajne podatke... Radimo na pružanju podrške u drugim oblastima, već sam govorila o odbrambenom oružju – obučili smo više od 20 hiljada ukrajinskih vojnika. Razmotrićemo svaku varijantu i radićemo sa našim saveznicima iz NATO-a da podržimo Ukrajinu“, izjavila je Trasova, odgovarajući na pitanje da li će Velika Britanija finansijski i na drugi način podržati ukrajinski „otpor“ u slučaju zaoštravanje situacije, uprkos činjenici da britanska vojska neće biti tamo.
Ranije je saopšteno da London neće slati vojne jedinice u Ukrajinu u slučaju eskalacije situacije.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Britanija planira veliko prebacivanje trupa i tehnike u Estoniju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala