- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto blutut ne sme da vam bude stalno uključen

CC0 / / Prenos podataka – ilustracija
Prenos podataka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Blutut tehnologija nam omogućava da međusobno povezujemo elektronske uređaje i olakšava razna prenošenja podataka. To bi, međutim, moglo da predstavlja određene bezbednosne rizike, zbog čega ne treba da ostavljate ovu funkciju uvek aktiviranu. A pošto su blutut slušalice postale široko rasprostranjene, one sa sobom nose posebne rizike.
Blutut tehnologija nije nova, a tokom godina postaje sve sigurnija. Novije verzije tehnologije imaju mali rizik za korisnike. Međutim, ranjivosti i dalje postoje, posebno ako vam je blutut uključen sve vreme.
Dok većina gadžeta objavljenih poslednjih godina traži potvrdu korisnika za povezivanje dva uređaja preko blututa, postoje starije opcije koje to ne čine. U poslednjem slučaju, haker bi mogao da se upari sa uređajem preko blututa bez znanja vlasnika i ukrade ili ugrozi njihove lične podatke.

„Trebalo bi da vam blutut uvek bude isključen kada ga ne koristite da biste predupredili hakovanje“, naglašava portal „Global sajn“.

Hakeri takođe mogu da koriste tehnologiju bežičnog uparivanja za prisluškivanje. Međutim, treba napomenuti da su novije verzije telefona napredovale i sa sigurnošću mogu da eliminišu ovu vrstu ranjivosti.
Preko blututa, haker bi mogao da sruši uređaj, blokira ga da prima telefonske pozive i poruke, pa čak i da mu isprazni bateriju, navodi sajt Veb Rut.
Ipak, za razliku od drugih hakerskih invazija koje se mogu izvršiti sa hiljada kilometara udaljenosti, da biste napali uređaj preko njegovog blututa, morate biti fizički blizu njega. Drugim rečima, ako haker nije udaljen nekoliko metara, neće moći da iskoristi ranjivosti ove tehnologije.
Isključivanje blututa kada ga ne koristite, posebno ako ste na mestima sa velikom gužvom, neutralisaće većinu navedenih rizika. Pored toga, da biste osigurali bezbednost uređaja, preporučuje se da ga uvek ažurirate i da nikada ne prihvatate zahteve za povezivanje preko blututa od stranaca.

Blutut slušalice

Korišćenje blutut slušalica, koje su trenutno jako popularne, takođe pokazuje ozbiljne nedostatke. Na ovaj način napadači mogu prisluškivati vaše razgovore sa ljudima oko vas, a ne samo vaše telefonske pozive. Ugrađeni hendsfri automobilski kompleti takođe mogu biti ranjivi.
Uređaj postaje, u stvari, mobilni uređaj za prisluškivanje, koji prenosi sve što čuje onom ko vas je hakovao. Za borbu protiv ove pretnje obavezno promenite podrazumevani PIN kod u nešto što je teško pogoditi.
Ajfon - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Koji telefoni se ne mogu prisluškivati
Haker - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2021
Tri znaka da vam je hakovan mobilni telefon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala