- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rusija razvija do 2030. godine kvantni internet - otporan na napade

CC0 / Pixabay / Bezbednost
Bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Kvantni internet, čije je stvaranje najavila Rusija, predstavlja mrežu kvantnih računara koji međusobno razmenjuju podatke dosta bezbenije od konvencionalnih, jer mogu da lako otkriju „prisluškivače“ u komunikacionom kanalu. Takav internet sigurno će prvo da koriste vojska i državne ustanove, a u rukama građana mogao bi da bude tek za koju deceniju.
Ruska državna korporacija „Rosatom“ objavila je da planira da do 2030. godine napravi internet zasnovan na kvantnim kompjuterima, odnosno da će im glavni zadatak u periodu od 2025 – 2030. biti objedinjavanje prvih kvantnih procesora u zajedničku mrežu i stvaranje kvantnog interneta. Kako su najavili, njihovi naučni saradnici će da predstave Vladi Rusije nacrt razvoja kvantnih proračuna do kraja 2022. godine.

Kvantni internet otkriva „prisluškivanje“

Pošto je uspostavljanje kompletne kvantne infrastrukture još daleka budućnost u bilo kojoj zemlji, predsednik „Oupenlink grupe“ dr Miloš Jovanović predočava da kvantni internet o kom se danas govori podrazumeva komunikaciju između kvantnih računara koja se odvija pomoću kvantne kriptografije, koja se koristi za složene operacije poput šifrovanja, dešifrovanja i obrade velikih količina podataka.
„Kvantna kriptografija koristi kvantnu mehaniku, odnosno kvantnu fiziku, kako bi omogućila bezbednu komunikaciju. U suštini, ona omogućava dvema stranama da kreiraju zajednički bit, odnosno string, neku sekvencu koja je poznata samo njima i koja se može koristiti kao ključ za enkripciju i dekripciju poruka. Važno jedinstveno svojstvo kvantne kriptografije je sposobnost korisnika koji komuniciraju da uoče prisustvo treće strane“, objašnjava on za „Sputnjik“.
© Fotolia / Tomasz ZajdaJedinstveno svojstvo kvantne kriptografije je sposobnost korisnika koji komuniciraju da uoče prisustvo „prisluškivača“.
Kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Jedinstveno svojstvo kvantne kriptografije je sposobnost korisnika koji komuniciraju da uoče prisustvo „prisluškivača“.
Uočavanje „prisluškivača“ u komunikaciji koja se odvija pomoću kvantne kriptografije je moguće zato što on mora da meri taj, jedinstveni ključ da bi „prisluškivao“, što stvara nepravilnosti u komunikacionom kanalu koje otkrivaju njegovo prisustvo. U komunikaciji koja se odvija pomoću konvencionalne kriptografije nije moguće uočiti „prisluškivača“ na taj način, zbog čega je ona dosta nebezbednija od kvantne.
„Postoji i postkvantna kriptografija. Izuzetno je značajno to pomenuti. To je grana kriptografije koja se bavi dizajniranjem i analizom kripto-sistema koji bi bili otporni i na napade koje bi realizovali kvantni računari. Postkvantna kriptografija predstavlja posebnu oblast kriptografije čiji je cilj da doprinese analizi mogućih pretnji na sisteme koji su zaštićeni kvantnom kriptografijom“, napominje Jovanović.
Osim Rusije, razvijanjem kvantnog interneta bave se i SAD, pojedine zemlje EU i Kina, a prognoze su da bi u budućnosti tom tehnologijom mogle da se pozabave i Iran i Indija. Ipak, Jovanović smatra da to ne znači da će te zemlje da naprave potpuno nove internet infrastrukture, ali da bi na postojećoj mogle da uspostave svoje sisteme i standarde u kojima će da primenjuju kvantnu kriptografiju.

Decenije do svakodnevne upotrebe

Kao što je i do sada bio slučaj s novim tehnologijama, izvesno je da će kvantnim internetom prvo da rukuju vojske i državne institucije, a da će građani moći da ga koriste eventualno za 20, 30 godina, što znači da komercijalni računari neće da se drastično promene u bliskoj budućnosti.
„Mislim da će suština primena ove tehnologije biti u industriji, odnosno u kritičnoj infrastrukturi država i da je ključna stvar svega ovoga pouzdana komunikacija i bezbednost informacija, ali u prvoj fazi ne za krajnjeg korisnika, nego kao element sajber-ratovanja, odnosno sajber-odbrane“, rezonuje Jovanović.
O razvijanju kvantnog interneta u Rusiji saopšteno je tokom diskusije „Kvantni proračuni kao odgovor na globalne izazove“ u okviru Svetske izložbe „Ekspo 2020“, koja se trenutno održava u Dubajiu, gde su se čak 192 zemlje sveta okupile da bi razmenile svoje ideje i tako pokušale da iznađu rešenja za probleme koji potresaju današnjicu.
Visoke tehnologije - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Rusija planira da napravi internet zasnovan na kvantnim kompjuterima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala