Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Portal Demokracija: Lajčak i Eskobar nude ZSO po modelu Istočne Belgije

© Tanjug / // Tanjug, / RADE PRELICZastave Srbije u severnom delu Kosovske Mitrovice
Zastave Srbije u severnom delu Kosovske Mitrovice  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Jedan od modela koji se očekuje da bude predstavljen privremenim kosovskim vlastima povodom formiranja Zajednice srpskih opština, tokom posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i SAD Gabrijela Eskobara, je sličan modelu u Belgiji, poznatom kao model „Istočne Belgije“, objavio je prištinski portal Demokracija.
Eskobar i Lajčak, doputovaće na Kosovo 31. januara, gde će se sastati sa kosovskim liderima, uključujući premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija. Očekuje se da će Kurtiju predočiti neke moguće modele Zajednice srpskih opština.
Portal Demokracija objavila je da je jedan od modela koji će se naći pred Kurtijem sličan onom u Belgiji, poznat i kao „Istočna Belgija“, prenosi Kosovo onlajn.
Taj model u velikoj meri prebacuje političke nadležnosti na druge sektore, kao što su obrazovni sistem, pravosudni sistem, bezbednost... Međutim, belgijski model ima i političke nadležnosti, jer kao region ima zakonodavnu moć i održava široku autonomiju sa parlamentom, vladom i državnom službom.
Tamošnja Generalna direkcija je uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima.
Belgijski ustav takođe uključuje stvaranje jezičkih zona, koje imaju nadležnosti u mnogim oblastima.
Što se tiče Zajednice srpskih opština, kako je do sada predstavljeno u južnoj srpskoj pokrajini, glavno pitanje u vezi sa njenim osnivanjem je pitanje nadležnosti.
U decembru 2015. godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da principi za formiranje ZSO, kako je to utvrđeno Briselskim sporazumom, što je ratifikovala i Skupština privremenih institucija u Prištini nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava iz člana 3, o „jednakosti pred zakonom“ i poglavljima o „osnovnim pravima i slobodama“, kao i „prava zajednica i njihovih pripadnika“, piše Demokracija.
Privremena vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem više puta se izjasnila protiv osnivanja Zajednice srpskih opština, prenosi Kosovo onlajn.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SRBIJA
Amerika spremna prinudom da natera Prištinu na najvažniju obavezu ili je u igri nova podvala
Gabrijel Eskobar, američki izaslanik za Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SRBIJA
Eskobar poručio Prištini: Formirati ZSO, sprovesti odluku o Visokim Dečanima i omogućiti glasanje
Zastave tzv. Kosova, SAD i Albanije u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SRBIJA
Amerika nije slučajno poslala nedorečeno pismo u Prištinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala