Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar poručio Prištini: Formirati ZSO, sprovesti odluku o Visokim Dečanima i omogućiti glasanje

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Vlada u Prištini obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
On je za prištinski „Reporteri“ rekao da SAD pozivaju kosovsku vladu da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta manastiru Visoki Dečani.
Eskobar je kazao da SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ZSO treba da radi, ili koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju kosovska vlada mora da donese.
„Postoje razni modeli koji funkcionišu, među kojima su i oni koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti“, istakao je Eskobar i dodao da SAD pozivaju Prištinu da pažljivo razmotri ove modele.
Govoreći o tome da li će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je kazao da je stav SAD jasan i da se u ovom slučaju radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti, preneo je Tanjug.
SAD smatraju da je važno da stanovnici Kosova i Metohije koji imaju pravo glasa na srpskim izborima mogu da glasaju, rekao je Eskobar.
Dodao je da su SAD podržale prethodne poduhvate OEBS-a, ne samo da se sprovede glasanje na Kosovu, već i da se direktno olakša proces glasanja i na taj način obezbedi njihovo adekvatno održavanje prihvatljivo za kosovsku vladu.
"SAD to nisu smatrale i ne smatraju pretnjom suverenitetu Kosova, koji je, ako mogu da dodam, neprikosnoven", naveo je on.
Eskobar je dodao da SAD pozdravljaju priliku da razgovaraju sa vladom u Prištini o nalaženju rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, pružajući mogućnost glasanja onima koji imaju pravo glasa.
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SRBIJA
Švajcarski mediji: Zašto se tokom dijaloga u Briselu nedovoljno priča o Visokim Dečanima i o ZSO
Rezolucija 1244 - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
SRBIJA
Stare ideje u novom pakovanju: Vašington „podgreva“ poznate recepte kako bi otcepio Kosovo od Srbije
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala