Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Švajcarski mediji: Zašto se tokom dijaloga u Briselu nedovoljno priča o Visokim Dečanima i o ZSO

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Putokoz Priština Beograd
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Razgovori Beograda i Prištine se nastavljaju, ali postavlja se pitanje da li će imati smisla, piše švajcarski „Veritas global“.
Švajcarski medij navodi da je tokom dijaloga nedovoljno bilo reči o šteti koja može nastati zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda da se vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, kao i o eventualnoj koristi koju bi moglo doneti uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
U svom godišnjem izveštaju ova švajcarska agencija navodi da će spoljno okruženje ostati izazovno tokom ove godine i da su izgledi za članstvo u EU glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom, prenosi Kosovo onlajn.
Podsećaju da Beograd posmatra Kosovo delom Srbije i „aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnoj sceni“.
„Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je zemlje članice EU ne žele dalje proširenje. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU moglo bi da stvori pozitivan uticaj u dijalogu Beograda i Prištine“, navodi se u ovom izveštaju.
Dodaju da su, tokom dijaloga, nedovoljno korišćenje ekonomske analize za bolje informisanje zainteresovanih strana o koristima u vezi sa pitanjima o kojima se raspravlja.
„Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja ZSO“, navedeno je u izveštaju.
Dodaju da se, kroz jasno artikulisanje rezultata dijaloga, može bolje iskoristiti podrška dostupna kroz Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan. A sve to, kako smatraju, može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora.
Podsećaju da briselski dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije dao opipljive rezultate.
„Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022.“, navode ovi istraživači.
Na lokalnom nivou ima prostora za delimičan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga. Takođe, kako kažu, rastuća etnička konfrontacija u Bosni stvara rizik za stabilnost u regionu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala