- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Plan srpskog dvora, star više od 100 godina, otkriven u Nemačkoj /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsedništvo Republike Srbije
Predsedništvo  Republike Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Grad Beograd i Muzej grada Beograda kupili su u Nemačkoj dragoceni i tek nedavno otkriven plan dizajna enterijera Novog dvora, srpske kraljevske palate, koji su izradili nemački dizajner August Boze i njegova supruga Elza Boze iz Vajmara.
„Projekat je naručio i platio kralj Petar Prvi Karađorđević. To je dvotomni album sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru. Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u leto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj. Novi dvor, u kojem se danas nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja započeta 1911. godine, a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu. Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata nije hteo enterijer svog Dvora. Posao uređenja enterijera Novog dvora dobila je i završila francuska kompanija 'Bezije'“, objasnio je Vesić na svom Fejsbuk profilu.
On je rekao da će plan dizajna enterijera Novog dvora biti deo postavke Muzeja grada Beograda, i dodao da će Beograd nastaviti da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.
„Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, mi pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd. Tako smo uradili sa kolekcijom slika iz Jugoeksporta, koju su pokušali da prodaju u bescenje, a koje su sada vlasništvo Beograđanki i Beograđana“, rekao je Vesić.
On je dodao da je suviše „kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato iz našeg grada u inostranstvo protekla dva veka“.
„Politika grada Beograda na kojoj insistiram jeste da u naš grad vraćamo naše oteto ili odneto kulturno blago. Srećan sam što u tome uspevamo“, poručio je Goran Vesić.
Slika Paje Jovanovića Dva bašibozuka pred kapijom - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Sramota Srbije koja se ne može ispraviti: Nacionalno blago otuđeno u skandaloznim rasprodajama
Miroslavljevo jevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
SRBIJA
Dve stvari baš zbunjuju: Ko je pogrešno poslagao listove Miroslavljevog jevanđelja?
Stražar - Paja Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Tako je suđeno: Čuvena slika Paje Jovanovića, nacionalno blago Srbije - vraća se kući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala