- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović: Ukrajina slavi masovne ubice Poljaka i Jevreja iz Drugog svetskog rata

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Nisam ni ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj, Ukrajina slavi „heroje“ iz Drugog svetskog rata koji su masovne ubice Poljaka i Jevreja, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici „Mirotvorac“ posle izjava o situaciji u toj zemlji.
Milanović, za koga su iz Kremlja poručili da mu je možda ugrožena i sigurnost pošto je završio na listi „Mirotvorca“, navodi da je i hrvatska vlada dospela na tu stranicu.
„Navodno hrvatska vlada ima prebliske odnose s Rusijom. Bio je i Grlić Radman, koji se predstavlja kao ministar spoljnih poslova. on je pre dva dana pozvao Putina u Hrvatsku. Da li me je strah? Čega da me bude strah? Pa doći će oni na moj popis. Ja očekujem od ukrajinske vlade da se s takvim tipovima obračuna, da ih dovede u red. Oni su u groznom statusu prema EU, koji se prema Ukrajini ponaša neodgovorno“, rekao je Milanović za RTL Danas, prenosi Jutarnji list.
Na pitanje novinara smatra li da je preterao s komentarima u vezi sa Ukrajinom, Milanović odgovara:
„Nisam preterao. Ukrajina ima problem. I sa separatistima, s kojima mora nastaviti razgovore. S njima treba razgovarati, a ne ići u konfrontacije s nuklearnom silom. Ko god ih na to podstiče je šarlatan, a ima ih puno u EU“, rekao je hrvatski predsednik.
Za premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kazao je da se „ponaša kao ukrajinski agent“.
„Ja se ponašam kao hrvatski predsednik. To je ogromna razlika. Dakle, ja nisam slizan s Rusima. Ja tamo nikada nisam bio službeno. Ja nisam nikad popio kafu s ruskim ambasadorom“, objašnjava Milanović.
Kaže da je njegov jedini interes sigurnost Hrvata.
„Ja to pratim godinama, bio sam tamo dva puta, ne kao Plenković da pokupim dnevnice. nemam nikakvu ljubav niti mržnju. Ukrajina slavi heroje iz Drugog svetskog rata koji su masovne ubice Poljaka i Židova“, ističe Milanović.
Na pitanje smatra li da treba da se izvini, Milanović odgovara:.
„Kome da se izvinim? Ni govora. Predsednik vlade je običan poltron, koji je to radio i za vreme Kolinde Grabar-Kitarović, iako je tada situacija bila drugačija. Ona je pokušavala nekakvim diplomatskim tonovima izgraditi nešto s Rusijom. Plenković totalno kontra. On je nažalost i tada bio premijer. Sve ono što mene zanima je interes Hrvatske“, kaže predsednik Hrvatske.
Dodaje da se „ne boji ni ukrajinskih huligana, niti bilo čega što bi se moglo dogoditi“.
Podsetimo, Milanović je dospeo na „crnu listu“ ukrajinskih ekstremista kada je izjavio da bi u slučaju eskalacije tenzija u Ukrajini, hrvatska trebalo da povuče sve svoje vojnike iz NATO misije. On je dodao i da „Ukrajini nije mesto u NATO“ i da je to „jedna od najkorumpiranijih država na svetu“, a za eskalaciju u Ukrajini i odnosima sa Rusijom optužio administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
REGION
Veliki zaokret predsednika Hrvatske: Nemamo ništa sa krizom u Ukrajini, povući ćemo sve vojnike
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
Hrvatski predsednik dospeo na spisak „Mirotvorca“
Zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
Ukrajina zahteva od predsednika Hrvatske javno demantovanje „uvredljivih izjava“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala