- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Moguć vojni sukob sa SAD ako nastave da podstiču nezavisnost Tajvana

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Kina bi mogla da završi u vojnom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama ako one nastave da podstiču nezavisnost Tajvana, poručio je danas kineski ambasador u Vašingtonu Čin Gang.
„Dozvolite mi da ovo naglasim. Pitanje Tajvana je najzapaljivija tema između Kine i SAD “, rekao je Čin Gang u intervjuu za američki nacionalni radio, prenosi Rojters.
On je naglasio da ako tajvanske vlasti, ohrabrivane iz Vašingtona, nastave da idu putem ka nezavisnosti, to će, kako je rekao, najverovatnije uvesti Kinu i SAD, dve velike zemlje, u vojni sukob.
Zamoljeno da prokomentariše ove izjave kineskog ambasadora, američko ministarstvo odbrane je saopštilo da SAD ostaju privržene svojoj politici „jedne Kine“ i svojim obavezama prema američkom Zakonu o odnosima sa Tajvanom.
U skladu sa dugogodišnjom politikom, Vašington zvanično priznaje Peking, a ne Tajpej, dok pomenuti zakon zahteva od SAD da Tajvanu obezbede sredstva za odbranu.
Stejt department i Bela kuća nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentarom izjave kineskog diplomate, koja je usledila samo nekoliko sati nakon što su američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarali o krizi oko Ukrajine, preneo je Tanjug.
Tajpej - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
SAD igraju na kartu Tajvana u obuzdavanju Kine, ali je Peking jasno postavio „crvene linije“
Zastava Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SVET
EU pokrenula postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine
Mesec se vidi iza kineske zastave na Trgu Tjenanmen u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SVET
Kina: Izjave slovenačkog premijera su opasne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala