- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Izjave slovenačkog premijera su opasne

© AP Photo / Mark SchiefelbeinMesec se vidi iza kineske zastave na Trgu Tjenanmen u Pekingu
Mesec se vidi iza kineske zastave na Trgu Tjenanmen u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao opasne izjave slovenačkog premijera Janeza Janše o Tajvanu i izrazilo oštar protest.
Takva reakcija je usledila nakon što je Janša u ponedeljak u intervjuu indijskoj TV stanici rekao da Slovenija i Tajvan razgovaraju o uspostavljanju zajedničkih predstavništava, prenosi slovenačka agencija STA.
„Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije. Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a princip jedne Kine je univerzalno priznata norma međunarodnih odnosa i univerzalni konsenzus međunarodne zajednice“, izjavio je portparol ministarstva Džao Liđen novinarima u Pekingu.
To je, kako dodaje, i politička osnova odnosa između Kine i Slovenije i odnosa između Kine i Evrope, preneo je kineski portal CGTN na engleskom jeziku citirajući njegove reči.
U intervjuu koji je dao indijskom javnom servisu „Doordarshan“, Janša je rekao da Slovenija i Tajvan „rade na razmeni predstavnika“. On je objasnio da predstavnici neće biti na nivou ambasada, već na „istom nivou koji su već uspostavile mnoge zemlje EU“.
Janša je, takođe, izjavio da će Slovenija podržati svaku suverenu odluku naroda Tajvana, uključujući nezavisnost, ako to bude njihova slobodna odluka.
On je bio veoma kritičan prema Kini zbog njenog odgovora na odluku Litvanije da otvori svoje diplomatsko predstavništvo u Tajpeju.
Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu na Tviteru juče izrazilo zahvalnost za Janšinu „kontinuiranu podršku“, retvitujući Janšin intervju, preneo je Tanjug.
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SVET
Prst u oko Kini: Slovenija otvara trgovinsko predstavništvo na Tajvanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala