Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završena druga faza međustranačkog dijaloga: Usvojeno 16 konkretnih mera

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSastanak Ivice Dačića sa evroparlamentarcima koji posreduju u međustranačkom dijalogu
Sastanak Ivice Dačića sa evroparlamentarcima koji posreduju u međustranačkom dijalogu - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Proces međustranačkog dijaloga započet 2019. obezbedio je efikasnu platformu za razmenu i izgradnju konsenzusa među različitim političkim snagama o pitanjima ključnim za budućnost srpske demokratije, saopšteno je iz Skupštine Srbije po završetku druge faze dijaloga uoči predstojećih lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora.
Međustranački dijalog bio je važno iskustvo za sve učesnike, ocenio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je sa kofasilitatorima procesa, poslanicima EP, Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon, bivšim poslanicima EP Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom komentarisao dosadašnji rad i izglede buduće saradnje.
U toku procesa dogovoreno je 16 konkretnih mera, u skladu sa međunarodnim preporukama, za poboljšanje izbornih uslova i medijskog prostora, navodi se u saopštenju i dodaje da „na žalost, iz različitih razloga nisu svi učesnici dijaloga bili u poziciji da pristanu na ove mere“.
„Ključno je da se ove mere u potpunosti implementiraju. Bilo kakva nepotrebna odlaganja implementacije ugrožavaju efikasnost dogovorenih mera uoči predstojećih izbora“, istakli su kofasilitatori iz Evropskog parlamenta.
Kako su dodali, „zabrinjava činjenica da vanparlamentarna opozicija ostaje kritična prema sprovođenju mera“.
„Zaključujući ovu rundu Međustranačkog dijaloga želimo da istaknemo konstruktivnu, otvorenu i konkretnu razmenu koju smo imali sa svim sagovornicima i pozitivan stav prema dijalogu i izgradnji konsenzusa. Međutim, potrebna je dalja reforma da bi se konsolidovala parlamentarna demokratija Srbije i spremni smo da podržimo ove napore posle izbora“, ukazali su kofasilitatori međustranačkog dijaloga iz Evropskog parlamenta.
„Dijalog je pokazao da smo u stanju da radimo preko stranačkih linija na postizanju napretka u opštem interesu srpske demokratije“, istakao je Dačić.
Prema njegovim rečima, ovo je takođe bio veoma pozitivan primer saradnje Narodne skupštine i Evropskog parlamenta koji je dobar za budućnost.
„Narodna skupština Republike Srbije će nastaviti da ulaže sve napore da usvoji neophodne zakonske izmene za sprovođenje mera koje su zajednički dogovorene u Međustranačkom dijalogu“, rekao je Dačić.
Svi kofasilitatori Međustranačkog dijaloga saglasili su se da dobra saradnja i posredništvo u dijalogu treba da se nastave i nakon izbora, u cilju jačanja parlamentarne demokratije i unapređenja političke kulture.
Dodaje se i da su raduju i međunarodnoj posmatračkoj misiji koja će izbliza pratiti tok i ishod predstojećih izbora, koja je takođe prioritetna misija za Evropski parlament, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SRBIJA
Vučić sa posrednicima Evropskog parlamenta: Brojne opstrukcije Prištine
Sastanak poslanika Evropskog parlamenta i Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SRBIJA
Međustranački dijalog: Evropski poslanici se sastali sa Vučićem, opozicijom...
SRBIJA
Potpisan Sporazum o izbornim uslovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala