Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Međustranački dijalog: Evropski poslanici se sastali sa Vučićem, opozicijom...

© Tanjug / RADE PRELICSastanak poslanika Evropskog parlamenta i Aleksandra Vučića
Sastanak poslanika Evropskog parlamenta i Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Delegacija poslanika Evropskog parlamenta sastala se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, šefovima poslaničkih grupa, predstavnicima vanparlamentarne opozicije.
Tema sastanaka su izborni uslovi u Srbiji i sprovođenje dogovora vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu. U delegaciji evroparlamentaraca su Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenšten i Eduard Kukan, koji posreduju u međustranačkom dijalogu.
Oni su se oko podneva sastali sa Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu na Andrićevom vencu.
Sinoć su se sastali sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a potom i sa šefovima poslaničkih grupa.
Evroparlamentarci su se danas sastali i sa predstavnicima dela opozicije.
Predstavnici opozicionih partija zatražili su od posrednika da pomognu da Srbi na KiM mogu da ostvare svoje biračko pravo, a smatraju i da umesto lokalnih izbornih komisija prigovore i odluke o poništavanju izbora na pojedinim mestima zbog nepravilnosti treba da radi Republička izborna komisija.
Na sastanak sa evroposlanicima bili su Nova stranka, GDF i Socijaldemokratska stranka.
Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da su oni izvestili evroposlanike šta su bile anomalije referenduma i kako bi sve to moglo da se ispravi u biračkom procesu.
Funkcioner GDF-a Rade Veljanovski koji je i član Privremenog nadzornog tela za praćenje medija rekao je novinarima da je evroposlanike zamolio da upute apel medijima da pozivaju sve političke stranke u svoje programe, a isto tako i političarima da se odazivaju.
I partije koje su napustile međustranački dijalog u septembru, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka zajedno sa Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa danas su se odazvale na poziv evroparlamentaraca.
Predstavnik PSG Natan Albahari rekao je da su napustili razgovore u septembru, ali da su ih iz EP zvali da čuju šta misle o implementaciji dogovora.
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa evroparlamentarcima da je to bio sastanak informativnog karaktera, navodeći da njegova stranka održava međunarodne kontakte naročito sa predstavnicima EU i Evropskog parlamenta.
Jeremić je kazao da danas nije bilo bitnih razgovora o samom izbornom procesu sa evroparlamentarcima, već da su „razmenili informacije o tome šta se dogodilo u odnosu na njihov prethodni dolazak te da je bilo reči o ukupnim okolnostima u zemlji“, navodeći da evroparlamentarci „nisu adresa na kojoj bi se rešavali ozbiljniji problemi u vezi sa izbornim uslovima“, preneo je Tanjug.
SRBIJA
Potpisan Sporazum o izbornim uslovima
Glasanje na izborima u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
SRBIJA
Sporazumom vlasti i opozicije određen datum vanrednih parlamentarnih izbora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala