- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO-a priznao: U Alijansi ima nesuglasica oko Ukrajine

© REUTERS / JOHANNA GERONGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa nema planove za slanje borbenih grupa na teritoriji Ukrajine i priznao da među članicama ima neslaganja oko toga kakvu konkretnu pomoć treba pružiti Kijevu u ovom trenutku.
„Što se tiče pitanja kakvu pomoć pružiti Ukrajini, koja nije članica Alijanse ali je veoma važan partner ... Postoje određena neslaganja među članicama Alijanse. Ne pokušavam to da sakrijem“, rekao je on tokom učešća na on-lajn konferenciji.
Stoltenberg je dodao da NATO nije upućen u to kakve namere ima Rusija po pitanju Ukrajine i da će donositi odluke, uključujući i one o raspoređivanju dodatnih snaga, u zavisnosti od razvoja situacije.
„Nastavljamo da smatramo da je diplomatija najbolje rešenje. Nastavljamo da šaljemo signale da bi Rusija skupo platila napad na Ukrajinu“, rekao je on.

Vrata NATO-a otvorena, ali nikog nećemo primoravati

Generalni sekretar Alijanse dao je i intervju ruskoj radio stanici „Eho Moskve“ u kojem je istakao da savez neće primoravati druge zemlje da postanu njegove članice.

„Vrata NATO-a su otvorena, ali nikada nismo primoravali nijednu od država da prođe kroz ta vrata. Očekujemo da nezavisne zemlje donose slobodne, demokratske, nezavisne odluke. I nikada neće primoravati zemlje da postanu članica NATO-a nego ćemo poštovati njihove suverene odluke “, rekao je on.

Prema rečima Stoltenberga, NATO je spreman na svaku varijantu razvoja situacije, uključujući i vojni konflikt, ali da rade na tome da se postigne političko rešenje.
„Spremni smo i na najgori scenario, na novi vojni konflikt, na to da Rusija ponovo upotrebi vojne snage protiv Ukrajine“, naveo je on i pozvao Rusiju na deeskalaciju i politički dijalog jer je to najbolje za sve.

Finska i Švedska savetuju: Ne prihvatajte zahtev o neširenju

Stoltenberg kaže i da su Finska i Švedska, koje nisu članice NATO-a, savetovale savezu da ne prihvata predlog Rusije o daljem neširenju.
„Nedavno sam razgovarao sa finskim predsednikom i premijerom Švedske. Te dve zemlje trenutno ne streme članstvu u NATO, ali su savetovale da ne potpisujemo dokument koji Rusija želi da potpišemo a kojim bi vrata bila zatvorena. Zemlje žele da same odlučuju o svojoj budućnosti, a ne da velike države odlučuju šta mogu ili ne mogu da rade njihovi manji susedi“, rekao je Stoltenberg.
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
RUSIJA
Putin obavestio Makrona: SAD i NATO nisu odgovorili na ključna pitanja koja brinu Rusiju
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SVET
Raskol među zapadnim saveznicima: Da li će Nemačka i Francuska sprečiti angloamerički rat u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala