- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin obavestio Makrona: SAD i NATO nisu odgovorili na ključna pitanja koja brinu Rusiju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVideo-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim liderom Emanuelom Makronom kome je saopštio da u odgovorima SAD i NATO o bezbednosnim garancijama nisu uzeta u obzir glavna pitanja koja zabrinjavaju Rusiju, saopštila je pres-služba Kremlja.
Kako je precizirano, Putin je istakao da će ruska strana pažljivo analizirati pisane odgovore na nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama od NATO-a i SAD, nakon čega će odrediti naredne korake.

„Istovremeno je skrenuta pažnja na činjenicu da u odgovorima SAD i NATO-a ipak nisu uzete u obzir glavne zabrinutosti Rusije kao što su sprečavanje širenja NATO-a, odustajanje od raspoređivanja udarnih sistema naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojnog potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na pozicije iz 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO“, ističe se u saopštenju Kremlja.

Ignorisano je i ključno pitanje – „kako SAD i njihovi saveznici nameravaju da slede princip nedeljivosti bezbednosti koji je zabeležen u osnovnim dokumentima OEBS-a i Rusija-NATO, a koji pretpostavlja da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih zemalja“.
Lideri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, a Putin je naglasio značaj striktnog poštovanja odredbi Minskih sporazuma od strane Kijeva, kao i drugih sporazuma, pre svega o uspostavljanju direktnog dijaloga sa Donjeckom i Luganskom i pravnom definisanju posebnog statusa Donbasa.
„Uzimajući u obzir rezultate sastanka političkih savetnika lidera zemalja 'normandijskog formata' održanog u Parizu 26. januara, Francuska i Rusija su potvrdile da su raspoložene za dalji rad u ovom formatu“, saopštava Kremlj.
Lideri su razgovarali i o situaciji oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, a istaknuto je da Rusija i Francuska aktivno podržavaju međunarodne napore usmerenih na očuvanje i realizaciju akcionog plana.
Putin je razgovarao sa Makronom i o pojedinim aspektima bilateralne saradnje, između ostalog i u sferi nuklearne energije.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Lavrov: Amerika nije odgovorila na glavno pitanje – neširenje NATO-a na istok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala