- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: Nismo počeli prebacivanje snaga u Evropu, u Ukrajini imamo samo instruktore

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države nisu počele prebacivanje snaga u Evropu, nego su jedinice samo stavljene u stanje pripravnosti ako tako nešto bude potrebno, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.
„Nismo prebacivali nikakve snage. Stavili smo snage u stanje povišene pripravnosti“, rekao je on na konferenciji za novinare.
Ostin je rekao i da je američko rukovodstvo jasno stavilo do znanja da nema nameru da šalje vojnike u Ukrajinu radi učešća u borbenim aktivnostima u slučaju eskalacije situacije.
„Predsednik Bajden je bio jasan da ne planira da šalje snage u Ukrajinu radi učešća u borbenim operacijama“, naveo je on.
Načelnik združenih generalštabova Mark Mili rekao je da Amerika nema stalni vojni kontingent, baze ni ofanzivno naoružanje u Ukrajini, nego samo manji broj savetnika i instruktora.
Sjedinjene Američke Države su, podsećanja radi, u ponedeljak povećale borbenu gotovost trupa u zemlji i inostranstvu zbog situacije oko Ukrajine.
Portparol Pentagona Džon Kirbi saopštio je da je Pentagon doveo oko 8,5 hiljada vojnika u SAD u stanje povećane gotovosti za prebacivanje u Evropu. Prema njegovim rečima, još nije doneta odluke o njihovom slanju.
Zapad od 2014. godine aktivno pruža Ukrajini vojnu pomoć, uključujući i oružje koje se primenjuje u Donbasu.
Time se direktno krše Minski sporazumi i negativno utiče na proces normalizacije situacije u Donbasu.
U isporukama, vrednim više milijardi dolara učestvuju, osim SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Amerika je do sada isporučila protivtenkovske raketne sisteme „Dževelin“, patrolne čamce, snajperske puške i radare, Velika Britanija protivtenkovske raketne sisteme malog dometa NLAW, Turska – bespilotne letelice „Bajraktar“.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Pentagon: Još uvek nije kasno da se izbegne rat sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala