- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako prevazići najveće tegobe: Čuveni psihijatar odgovor našao dok je bio u nacističkom logoru

CC0 / piksabej / Detinjstvo
Detinjstvo - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Čuvani psihijatar i osnivač logoterapije koje je preživeo strahote Aušvica otkrio je frazu koju možemo upotrebiti kad nam se učini da je život besmislen i da životne poteškoće prevazilaze naše kapacitete,.
U takvim situacijama važno je da nastavite da cenite dobre trenutke, jer svaka greška i očajanje treba prihvatiti kao test, izazov, iz kojeg se može izvući prava lekcija.

Smisao u besmislu

Umesto očajavanja, kada vam nešto ne ide, probajte da učite iz toga i razvijajte se. Umesto negativnih misli koji vas sabotiraju, opterećuju i sprečavaju da napredujete, odlučite da svoj um fokusirate na pozitivno.
Austrijski psihijatar jevrejskog porekla Viktor Frankl je jednom govorio o „volji za smislom”. On je savetovao čoveka da pita život šta očekuje od njega, a ne obrnuto – da očekuje nešto od njega.
On je lično do ovih zaključaka došao u najgorim trenucima života. Kao lekar koji je spasao mnoge Jevreje od eutanazije koju su nacisti sprovodili na mentalno obolelima, deportovan je u logor, baš kao i ostatak njegove porodice. Franklova majka, otac, brat i trudna žena ubijeni su u zatočeništvu. Izgubio je sve što jedan zatvorenik može da izgubi, osim jedne stvari – „poslednje ljudske slobode, slobode da izabere svoj stav u datim okolnostima“.
Frankl je iskoristio ovo iskustvo da stvori svoj metod lečenja – logoterapiju. Njegova suština je sledeća: pokušavate da pronađete i razumete značenje svakog trenutka u svom životu, bilo negativnog, neutralnog ili pozitivnog.
Kada se osećate očajno, demotivisano i mislite da je sve krenulo loše, samo izgovorite sledeće reči: „Vidim smisao u...”
Čim izgovorite ovu frazu, pokušajte da je završite tako što će četvrta reč biti nešto u čemu vi možete trenutno da pronađete smisao. Na primer: Vidim smisao u prijateljima”, Vidim smisao u iskustvu”, Vidim smisao u promenama”, prenosi portal DDL.
Bez obzira koliko su loše okolnosti, uvek možete pronaći malo pozitivnosti u svakom trenutku. Sve što treba da uradite jeste da pokušate da tu pozitivnost nađete.
Morate se zapitati: šta život očekuje od mene baš u ovom trenutku kada sam suočen sa ovim stvarima? Kada jednom shvatite da vaša patnja ima nekog smisla, biće vam mnogo lakše doživeti je i preživeti. Često je potraga za smislom prvi korak na putu ka izlečenju.
To nam otvara načine da se nosimo sa onim što se dešava. Možda vam neće ublažiti bol, ali će vas osvestiti i pomoći da povratite mir i spokoj čak i u situacijama za koje ste mislili da su bezizlazne.
Najpoznatija knjiga Viktora Frankla je „Zašto se niste ubili: Traženje smisla življenja“, koja opisuje njegova iskustva u koncentracionom logoru.
Frankl je postao jedan od ključnih stručnjaka u egzistencijalnoj terapiji i izvor inspiracije humanističkim psiholozima.
Gejmer - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
DRUŠTVO
Kome roditelji da veruju: Igrice „leče“ depresivnu decu kao alkoholičara – rakija
Tuga, očaj – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
DRUŠTVO
Svaka četvrta osoba psihički bolesna – šta je dobar antidepresiv
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala