- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dok „Gasprom“ isporučuje rekordne količine gasa Turskoj, Amerika šalje 20 tankera u Evropu

© REUTERS / StringerČovek gleda na najveći tanker za prirodni tečni gas na svetu, katarski DUHAIL dok prolazi kroz Suecki kanal
Čovek gleda na najveći tanker za prirodni tečni gas na svetu, katarski DUHAIL dok prolazi kroz Suecki kanal - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države poslale su u Evropu više od 20 tankera sa gasom kao alternativu ruskom „plavom gorivu“, piše list „Vol strit džurnal“. Istovremeno, „Gasprom“ saopštava da su prošle godine isporučene rekordne količine gasa preko „Plavog toka“ u Tursku.
Kako navodi kompanija „Gasprom eskport“, prema rezultatima ostvarenim u 2021. godini, postavljen je istorijski rekord u isporukama gasa iz Rusije u Tursku gasovodom „Plavi tok“.

„Prošle godine gasovodom 'Plavi tok' isporučeno je 15,98 milijardi kubnih metara gasa. To je maksimalni godišnji pokazatelj od momenta puštanja gasovoda u rad 2003. godine“, precizirano je u saopštenju kompanije.

Sa druge strane, američki list „Vol strit džurnal“ navodi da zvaničnici u Vašintonu i Briselu traže kratkoročnu zamenu ruskom gasu.
„Više od 20 tankera kreće iz SAD u Evropu“, piše list.
U članku se navodi da bi, prema podacima analitičke kompanije „Vorteks“, za Evropu mogla da krenu još 33 broda. Kako je rekao šef kompanije Klej Sigal, američke isporuke će „pokriti samo deo“ gasa koji isporučuje Rusija.
List piše da su predstavnici administracije predsednika SAD Džoa Bajdena u poslednjih nekoliko dana obavili video-pozive sa zvaničnicima širom sveta, pokušavajući da ubede kupce u Južnoj Koreji, Japanu i drugim zemljama koji su već platili svoje isporuke da dozvole SAD da ih preusmere u Evropu.
Ranije je „Fajnenšel tajms“ saopštio da SAD pregovaraju sa Katarom i drugim velikim izvoznicima tečnog prirodnog gasa o vanrednim merama za slučaj da dođe do problema u isporukama gasa iz Rusije u Evropu. Međutim, izvori lista su upozorili da ne postoji „čarobni štapić“ za rešavanje potencijalnog deficita, pošto se Evropa nalazi pod pritiskom energetske krize.
Tokom dana objavljeno je i zajedničko saopštenje američkog predsednika Džozefa Bajdena i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u kojem se navodi da Amerika i EU rade na tome da se obezbede regularne isporuke prirodnog gasa u Evropu iz različitih izvora u svetu kako bi se izbegli mogući prekidi zbog krize oko Ukrajine.
U saopštenju koje je objavila Bela kuća ističe se da je Amerika danas najveći isporučilac prirodnog tečnog gasa u zemlje EU.
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
RUSIJA
London zabrinut: Šta će biti sa isporukama gasa ako se uvedu sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala