Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zurof: Poređenje kosovskih Albanaca sa Holokaustom potpuno netačno i na granici apsurda

© AP Photo / Kerstin JoenssonEfraim Zurof
Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Direktor Centra „Simon Vizental“ iz Izraela Efraim Zurof izjavio je da je poređenje sudbine Albanaca sa Kosova sa stradanjem Jevreja potpuno netačno i na granici apsurda.
Na isti način je okarakterisao sve češće izjave kosovskih političara koji porede Srbiju sa nacističkom Nemačkom.
„Obe izjave su potpuno netačne i na granici apsurda. Holokaust je bio jedinstven slučaj genocida bez presedana. Pokušaj da se Srbi opisuju kao nacisti je, takođe, potpuno neosnovan“, naveo je Zurof.
Zurof je za portal „Kosovo onlajn“ rekao da su takve tvrdnje jedan od problema sa kojima se suočavamo kada je u pitanju Holokaust.
„Uspeli smo da utvrdimo da je Holokaust najgora tragedija u istoriji, ali svaki narod koji se na bilo koji način oseća ugroženim želi da tvrdi da se njihova patnja može uporediti sa Šoom, čak i ukoliko je to poređenje smešno“, kazao je Zurof.
Inače, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj izjavio je da Albanci i Jevreji dele sličnu sudbinu.
„Naše istorijsko iskustvo i iskustvo izraelskog naroda spajaju se u jednoj tački: opstanak uprkos naporima naših neprijatelja da nas istrebe. Naša viševekovna konfrontacija sa istrebljenjem bila je jedan od moćnih razloga istorijske solidarnosti dva naroda. Pamtimo i nikada ne zaboravljamo“, napisao je Mehaj na svom Fejsbuk nalogu.
Slično je reagovala i nekadašnja ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla koja je na Tviteru navela: „Delimo istu sudbinu. Iste slike genocida: žrtve mržnje, ožalošćene izbeglice i masovne deportacije vozom — oličenje su našeg zajedničkog bola“.
Dan sećanja na žrtve Holokausta - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
DRUŠTVO
Dan sećanja na žrtve Holokausta: Da se bezumlje ne ponovi
Koncentracioni logor Aušvic - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SVET
Nemačka isplaćuje 200 miliona dolara za žrtve Holokausta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala