- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji napravljen sistem za eksploataciju teške nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaCrpna pumpa za naftu
Crpna pumpa za naftu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
U Rusiji je napravljen prvi kompleks za hidrauličko frakturiranje (GRP). To je oprema nove generacije za eksploataciju nafte do koje je teško doći. Ova tehnika postoji u inostranstvu, ali je ruski kompleks efikasniji, saopštili su u pres službi „Gasprom njefta“ portalu Ura.ru.
Hidrauličko frakturiranje je postupak drobljenja stena pomoću hidrauličke tečnosti pod vrlo visokim pritiskom.

„Za rentabilniju eksploataciju teško dostupnih rezervi nafte, kojih je u Rusiji 70 odsto, potrebne su tehnologije i oprema koji ne zavise od uvoza. Hidrauličko frakturiranje je najrasprostranjeniji metod povećanja efikasnosti razvoja u nalazištima nafte. Sa partnerima smo napravili prvu domaću opremu za hidraulično frakturiranje i to je istorijski događaj za celu naftnu i gasnu industriju“, rekao je direktor za tehnološki razvoj „Gasprom njefta“ Aleksej Vaškevič.

Kompleks se sastoji od mobilnih pumpi za bušotine, kontrolnih punktova i punktova za upravljanje, laboratorija i druge specijalne tehnike. Kompleks je proizveo Moskovski institut za toplotnu tehniku. Za kompleks je napravljen i poseban program u kome se koristi simulator „Kiber GRP“ za proračun parametara podzemnih operacija, koji je projektovao „Gasprom njeft“ i Moskovski fizičko-tehnički institut.
Ruski kompleks nije samo efikasniji, već je i kompaktniji od inostranih, rekli su u kompaniji. Na ovaj način će se smanjiti i troškovi za skladištenje tehnike. Prva testiranja kompleksa će biti ove godine na specijalnom poligonu, a 2023. godine će biti isproban na Južno-Priobskom nalazištu u regionu Hanti-Mansijska.
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Podkast
Nafta — top tema i 2022. godine | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala