- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nafta — top tema i 2022. godine | Energija Sputnjika

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaPumpe za crpljenje nafte
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Nemiri u Kazahstanu, prekid u proizvodnji „crnog zlata” u Libiji su, uz nastavak opreznog povećanja plasmana nafte grupacije OPEK+ i pored širenje nove varijante korona virusa, u prvim danima 2022. godine doveli do toga da barel poskupi do 83 dolara.
Svi su izgledi da će svetska ekonomija i aktuelna energetska kriza ići „ruku pod ruku” na globalnom tržištu. Efekte će osetiti svi. A ovdašnje tržište naftnih derivata, u regionu i Srbiji imaće i neka lokalna obeležja.
Sa poskupljenjem nafte i derivate ponovo se javljaju kritike na državna zahvatanja iz maloprodajne cene goriva — porez, akcizu ali i razne takse, od kojih se novac ne troši za određene namene zbog kojih su uvedene već idu u državni budžet. A energetska kriza, koja je kulminirala sa cenama gasa i električne energije u Evropi i svetu u Srbiji je, u vreme kada je EPS bio suočen sa problemima zbog lošeg kvaliteta uglja, u žižu javnosti doveo problem manjka mazuta (koji se dodaje uglju pri sagorevanju u termoblokovima).
Specifičnost Srbije je i to što još nije dostigla zacrtane količine obaveznih i operativnih rezervi nafte i derivate, a predstoji joj i uvođenje biogoriva, odnosno, stavljanje u promet dizela i benzina sa biogorivom. Procenat udela zelenog goriva u ovim derivatima do kraja ove godine treba da bude 0,5 odsto, a u 2024. godini mora biti povećan na jedan procenat.
Predstoji nam i uvođenje evropskih oznaka za obeležavanje vrsta goriva, što podrazumeva i obeležavanja udela biogoriva koji se nalazi u benzinu ili dizelu.
Gost Jelice Putniković je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Nafta — top tema i 2022. godine | Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala