- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador pri OEBS: Kijev jača vojno prisustvo u Donbasu, planiraju se oružane provokacije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije LNR
Pripadnik Narodne milicije LNR - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Ukrajinsko rukovodstvo nastavlja da jača vojno prisustvo duž linije razdvajanja u Donbasu, a iz inostranstva se sliva ogromna količina naoružanja i municije, naveo je ambasador Rusije pri OEBS Aleksandar Lukaševič. To ukazuje da se u Kijevu planiraju oružane provokacije.

„U blizini linije već se nalazi skoro 150.000 vojnika“, rekao je Lukaševič na sednici Političkog saveta OEBS.

Podsetio je i da je ukrajinski ministar odbrane nedavno izjavio da se broj ukrajinskih vojnika povećao za 11.000, a da pored toga, u Donbas stižu i pripadnici nacionalističkih jedinica kao što je „Desni sektor“ (organizacija zabranjena u Rusiji) koja nije rasformirana iako to predviđaju Minski sporazumi.
Prema rečima Lukaševiča, strani pokrovitelji aktuelnih vlasti u Kijevu aktivirali su pokušaje destabilizacije situacije u toj zemlji i guranja režima na nepromišljena i pogubna vojna rešenja.
To je više nego očigledno i to na primeru dve tendencije.
Prvo, Kijevu ciljano ne upućuju nikakve podsticaje u pravcu uspostavljanja direktnog dijaloga s predstavnicima Donbasa s ciljem rešavanja situacije političkim putem.
Drugo, neke zemlje članice NATO drastično su pojačale „pumpanje“ Ukrajine naoružanjem ofanzivnog karaktera za navodno odbrambene potrebe.

„U toku prošle nedelje u Kijev su sletela bar četiri aviona sa američkom vojnom pomoći, uključujući ubojito naoružanje i municiju koje je namenjeno za upotrebu u Donbasu“, rekao je on i podsetio i na britansku pomoć.

Prema postojećim podacima, samo u januaru u Ukrajinu je stiglo na stotine američkih „dževelina“, hiljade britanskih raketa, preko 400.000 metaka, uključujući i one za oružje velikog kalibra i mnogo toga još, naveo je Lukaševič.

„Postoje informacije da je za februar planirana isporuka oružja američke proizvodnje iz baltičkih država, haubica iz Češke, milion metaka iz Slovačke, veliki broj turskih udarnih dronova ‘Bajraktar’ i drugo. Znači, tako izgleda podrška mirnom političko-diplomatskom rešavanju krize u Ukrajini na bazi Minskih sporazuma“, rekao ruski diplomata.
On je dodao da sve to ide u prilog tezi da se u Kijevu aktivno radi na planovima za oružane provokacije u Donbasu.
Napušten ukrajinski tenk T-64 u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Rusija: Neprihvatljiva je čak i misao o ratu između Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala