- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naučnici: Pravićemo baterije od iskorišćenih maski

© REUTERS / REUTERSBaterije
Baterije - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Naučnici Nacionalnog istraživačkog tehnološkog instituta „MISiS“ sa kolegama iz SAD i Meksika osmislili su novu tehnologiju proizvodnje ekonomičnih baterija od iskorišćenih medicinskih maski i pakovanja za lekove.
Prema rečima autora, tehnologija će omogućiti da se otpad, koji se teško uništava, pretvori u sirovine. Studija je objavljena u časopisu „Journal of Energy Storage“.
Prema podacima instituta „MISiS“, tokom pandemije virusa korona stanovnici planete svakoga dana koriste više od 130 milijardi maski, koje se pretvaraju u stotine tona polimernog otpada. Prilikom spaljivanja se emituju toksični gasovi, zato je važno da se prerađuju.
Ruski naučnici su sa kolegama iz inostranstva razvili novu tehnologiju dobijanja ekonomičnih baterija od iskorišćenih maski, gde će se kao omot koristiti pakovanje od lekova. Potrebno je da se kupi samo grafen.
Novom tehnologijom se dobijaju tanke, savitljive i jeftine baterije, koje mogu biti i jednokratne. Oni su superiornije po nizu parametara od težih, metalnih tradicionalnih baterija, čija je proizvodnja skuplja. Nove baterije, kažu autori projekta, se mogu koristiti u kućnim uređajima, od satova do rasvete.

„Za proizvodnju baterija tipa super kondenzatora se koristi sledeći algoritam: maska se prvo dezinfikuje ultrazvukom, a zatim se potopi u ‘mastilo’ od grafena koji impregnira masku, Onda se materijal presuje pod pritiskom, zagreva do 140 stepeni Celzijusa. Između dve elektrode se postavlja obloga, takođe napravljena od maski, sa izolacionim svojstvima. Impregnira se posebnim elektrolitom, a zatim se pravi zaštitni omot od pakovanja za lekove“, rekao je naučnik Instituta „MISiS“ Zahidov Anvar.

Nove baterije, u odnosu na tradicionalne, imaju veliku količinu uskladištene energije i električni kapacitet. Ranije napravljene baterije sličnom tehnologijom u obliku tableta imale su kapacitet od 10 vati po satu po jednom kilogramu, a naučnici "MISiS" i njihovi kolege uspeli su da dobiju 98 vati po satu po jednom kilogramu.
Naučnici su i ranije probali da koriste razne druge prirodne materijale i otpatke za proizvodnju elektroda za super kondenzatore. Koristili su kokosov orah, ljuske od pirinča, a nedavno čak i stare novine, otpad od automobilskih guma i drugo. Međutim, to je uvek zahtevalo visoke temperature u specijalnim pećima. Pokazalo se da su maske jednostavnije za preradu i jeftiniji materijali za obradu, a potapanje u grafen je dovoljno da dobiju jedinstvena svojstva.
Naučnici planiraju da u budućnosti koriste nove tehnologije za proizvodnju baterija za električne automobile, solarne panele i za drugu primenu.
Litijumska baterija - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
EKONOMIJA
Naučnici napravili „skoro savršenu“ litijum-sumpornu bateriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala