- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa nije spremna da ide u rat po diktatu Amerike

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Mnoge evropske zemlje, ako ne računamo one iz baltičkih zemalja, Poljsku i druge izrazito antiruske, dakle, kao što su zemlje stare Evrope - Nemačku, Francusku i Italiju - onda vidimo da one nisu spremne da idu u rat po diktatu Amerike i pokušavaju da problem reše dijalogom.
Dok Amerika plaši svet izmišljenom budućom agresijom Rusije na Ukrajinu, glavni pokretači moguće oružane eskalacije na istoku Ukrajine su Velika Britanija i SAD, koje na to podstiču i neke svoje zapadne partnere.
„Britanija otvoreno isporučuje oružje Ukrajini, što je suprotno logici i međunarodnom pravu, dok SAD aktivno tamo šalju svoje izaslanike iz tabora jastrebova, koji takođe pružaju moralnu i informacionu podršku režimu, dajući Zelenskom faktički kart blanš da sprovodi nasilne akcije“, kaže ruski ekspert Aleksandar Kamkin
Ukrajinu je „preplavilo“ naoružanje SAD i NATO-a, kao i veliki broj vojnih instruktora i savetnika zapadnih zemalja. Samo u poslednjih nekoliko dana SAD su isporučile u Ukrajinu tri partije oružja, uključujući 300 protivtenkovskih raketa „džavelin“.

Evropa pamti Jugoslaviju 1999.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron polažu nadu u dijalog sa Rusijom, računaju na deeskalaciju situacije i ponovo traže rešenja u okviru Normadijskog formata, mada istovremeno upozoravaju Moskvu na posledice ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.
Kamkin podseća da su (uz Rusiju i Ukrajinu) Nemačka i Francuska učesnice Normadijskog formata, koji je pokrenut 2014. godine sa nastojanjem da se okonča sukob na istoku Ukrajine, a koji je doveo do Minskih sporazuma. Iako bi ti sporazumi trebalo da posluže regulisanju situacije u Donbasu do toga i dalje ne dolazi pošto Kijev ne poštuje te dogovore.
Kao učesnice tog formata Nemačka i Francuska se zalažu za pregovarački proces, ali ni mnoge druge evropske želje ne žele rat na svom pragu, ističe Klimkin.
„I druge evropske zemlje pamte američke avanture i u Iraku i u Jugoslaviji 1999. godine i ne bi želele da vide novi veliki oružani sukob na svojim granicama, jer to bi to dovelo do novih talasa izbeglica i uopšte uklizavanje Evrope ka realnost Hladnog rata“, kaže ekspert.
Glavni razlog što Nemačka odbija da isporuči oružje Kijevu je povezan sa politikom Berlina da ne isporučuje oružje u zone sukoba.
Dok SAD, Velika Britanija, Poljska, Estonija, Litvanija, Letonija i druge masovno isporučuju ili najavljuju isporuku oružja Ukrajini, Nemačka šalje Ukrajincima medicinsku pomoć.
„Nema jedinstva u Nemačkoj. Na primer, pre neki dan je lider opozicione Hrišćansko-demokratske unije Nemačke rekao da je pogrešno uvesti embargo na oružje Kijevu i da oružje treba da bude isporučeno. S jedne strane, ta partija je sada u opoziciji, pa može da kritikuje vladajuću koaliciju za bilo šta, ali, ipak, to je alarmantno“, ocenjuje Kamkin.
Ekspert ističe da je situacija „prilično napeta“, ali ukazuje i na to da u Evropi trenutno postoje određene podele.
© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaGlavni razlog što Nemačka odbija da isporuči oružje Kijevu je povezan sa politikom Berlina da ne isporučuje oružje u zone sukoba.
Ukrajinski vojnici na Međunarodnim vojnim vežbama Rapid Trident 2019. u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Glavni razlog što Nemačka odbija da isporuči oružje Kijevu je povezan sa politikom Berlina da ne isporučuje oružje u zone sukoba.

Korisni idioti

„Na primer, evroglobalisti su usmereni na evroatlantsku solidarnost, podržavaju režim Zelenskog i podržavaju eskalaciju, dok se evroskeptici, koje još možemo nazvati i suverenistima, protive američkom diktatu i pozivaju na mir“, kaže Kamkin.
Prema njegovim rečima, osim Velike Britanije, Poljske, baltičkih zemalja i drugih američkih satelita koji otvoreno vode antirusku politiku, svaka druga evropska država ima svoje tačke gledišta, svoje političke grupacije koje zauzimaju jednu ili drugu poziciju, imaju antiruski ili proruski stav.
„Korisni idioti, poput Poljske, Baltičkih zemalja i Rumunije ostaće u službi SAD, ali teško da će Francuska i Nemačka ići tim putem“, smatra Kamkin.
Kamkin kaže da je trenutno veoma opasno davati bilo kakve prognoze o razvoju situacije u Ukrajini.
„Ne isključujem da Kijev ima scenario koji podrazumeva vojnu operaciju i da će pokušati da sprovede neke vrste provokacija. Vrlo je moguće da će na proleće doći do nekavih manjih sukoba, ali do velikog rata, po mom mišljenju, ipak neće doći“, zaključio je ekspert.
Pripadnici bataljona Vikinzi ustaničke vojske Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Pušilin: Donbasu je potrebno savremeno naoružanje
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Kremlj: Rusija ranije nije pomagala Donbas oružjem
Ukrajinska vojska u Kijevskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Lugansk upozorava: Ukrajina može krenuti u ofanzivu na Donbas u narednim danima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala