- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bečić: Spremni smo za razgovore uz pisane garancije da niko neće sa DPS-om

Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je da su Demokratama potrebne pisane garancije da niko neće formirati skupštinsku većinu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).
Bečić je tako odgovorio na pitanje novinara u Skupštini da li je spreman da pregovara oko razrješenja političke krize.
Pisane garancije su neophodne jer je, prema njegovim riječima, jedan politički subjekt parlamentarne većine eksplicitno najavio mogućnost i spremnost da sa DPS-om formira skupštinsku većinu zarad vršenja vlasti, a da drugi „manji politički subjekt“ nije isključio tu mogućnost.
„Nakon takvih garancija, naravno spremni smo da razgovaramo i tragamo za rješenjima“, poručio je Bečić.
On je rekao da Demokrate neće prekrajati izbornu volju sa DPS-om.
„Demokrate će učestvovati u razgovorima parlamentarne većine gdje bi se tragalo za izlaskom iz ove složene političke situacije“, kazao je Bečić.
On je rekao da, ako nema rješenja, postoji izlaz.
„Pošten, evropski, građanski izlaz, a to su izbori. Kako neko može da se bori za fotelje i funkcije ako taj neko nudi da funkcije vratimo građanima, da oni daju svoj sud“, kazao je Bečić.
Komentarišući raspisivanje lokalnih izbora, Bečić je rekao da je prije dva-tri mjeseca, opozicija tvrdila da je to neustavno.
„I šta imamo sada, oni podnose i potpisuju predlog zakona objedinjavanja izbora. Meni je žao što tada nije preovladao razum, jer su tvrdili da hoću da pobjegnem od izbora u Mojkovcu i na Cetinju, vidjeli smo kome su problem bili ti izbori“, rekao je Bečić.
Prema njegovim riječima, sada je „propušten voz“ za jedno izborno rješenje, jer su već održani izbori na Cetinju, u Petnjicu i Mojkovcu.
Bečić je kazao da su predsjednik Milo Đukanović i njegov kabinet prije nekoliko mjeseci saopštili da neće ispoštovati odluku Skupštine ukoliko usvoji izmjene zakona o lokalnoj samoupravi.
„Ja nijesam adresa, nego predsjednik da kaže da li ostaje pri svojim stavovima, da nakon raspisivanja izbora ne može ispoštovati zakon koji donese Skupština“, kazao je Bečić.
Odgovarajući na pitanje da li će uraditi sve da 4. februar protekne mirno, s obzirom na to da su najavljeni protesti, Bečić je rekao da će uvijek pozivati na mir i na demokratske vrijednosti.
„Uvijek moramo da čuvamo mir i stabilnost. Od mene ćete uvijek moći da dobijete takve poruke“, kazao je on, dodajući da su njegove obaveze da predsjedava sjednicom, i da on nije koordinator bezbjednosnog sektora.
Na pitanje da li će Demokrate pozvati na proteste 4. februara, Bečić je rekao da su Demokrate uvijek bile sa građanima.
„Ali samo u onom što su mirni demokratski izrazi nezadovoljstva“, dodao je Bečić.
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
REGION
„Glasove kradu za DPS vladu“: Novi protest u Podgorici /video, foto/
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
REGION
Scenariji za razrješenje krize u Crnoj Gori
 Andrija Mandić i Milan Knežević  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
REGION
Mandić i Knežević razgovarali sa Abazovićem: Ne smije biti saradnje sa DPS-om
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala