- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Scenariji za razrješenje krize u Crnoj Gori

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Crna Gora se nalazi u konfuznoj političkoj situaciji pred izjašnjavanje parlamenta o nizu inicijativa, a postoji nekoliko scenarija za razrješenje krize.
Premijer Zdravko Krivokapić kazao je juče novinarima da smatra da će ova Vlada da padne jer „nema mentora i nijedan centar moći ne stoji iza nje”.
Vicepremijer Dritan Abazović je takođe uvjeren da će 4. februara poslanici crnogorske Skupštine izglasati nepovjerenje Krivokapićevoj vladi.
Abazović je krenuo u konsultacije oko formiranja tehničke vlade, Demokratski front također ima konsultacije oko formiranja nove vlade, ali nemaju ništa protiv tehničke vlade, dok su iz DPS-a najavili podršku tehničkoj vladi. Demokrate su protiv, manjine su za tehničku vladu...
Pritom, URA sa DPS-om i manjinskim poslanicima ima 43 poslanika, dovoljno da sruši vladu 4. februara, ali se postavlja pitanje šta će se nakon toga događati. Niko nema siguran i predvidljiv scenario…

Više scenarija pred Crnom Gorom

Profesor Savo Marković za Sputnjik kaže da je jedan od scenarija manjinska vlada, drugi je tehnička, dok je, prema njegovom mišljenju, većina građana koji podržavaju parlamentarnu većinu, za nove izbore, kao i većina stranaka iz te parlamentarne većine, što bi bilo fer rješenje.

„Parlamentarni izbori su jedino pošteno rješenje iz ove krize i da postojeća vlada bude u mandatu dok se oni ne održe, negdje do maja mjeseca. Da se za tri četiri mjeseca iščisti birački spisak, jer sada u njemu imamo više mrtvih nego na grobljima crnogorskim“, kaže profesor Marković.

On smatra da crnogorsko društvo još nije demokratsko, već pretpolitičko.
„ Ja ne znam šta će se 3. i 4. februara desiti u Skupštini Crne Gore. Bojim se da bi u svim rješenjima manjinske vlade DPS opet imao glavnu riječ, jer oni znaju kako se vlada u Crnoj Gori“, kaže Marković.

Manjinska vlada bi bila prevara

Profesor Marković ističe da ne vjeruje u koaliciju DF, URA, SNP i manjinske stranke i da bi u tom slučaju van vlade bili Demokrate i DPS, što se pominje u nekim kalkulacijama...
„URA je zaorala brazdu koju je zaorala, vjerovatno po nagovoru sa strane ili sama, nije bitno. Po meni, mandat treba vratiti građanima, jer manjinska vlada bi bila prevara, jedino pošteno rješenje su parlamentarni izbori“, kaže Marković.
Analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da je izvjesno da će vladi Zdravka Krivokapića 4. februara biti izglasano nepovjerenje.

„Politička igra u kojoj svi varaju“

„Ne znam do kada će aktuelna vlada nakon izglasavanje nepovjerenja vršiti vlast, teško je predvidjeti. Ovo je politička igra u kojoj svi varaju, u kojoj svi politički akteri žele da prođu što bolje...Očigledno da vlada Krivokapića nije odgovarala ni DPS-u ni DF-u, a to su dva najjača subjekta u Crnoj Gori. Očigledno je i da moraju da sarađuje oko nekih poteza, mada mislim da bi ta saradnja više naškodila DF-u, nego DPS-u. DPS je pod uticajem jakog vođe i ako on napusti politiku, pocijepaće se u nekoliko frakcija. Koalicija „Za Budućnost Crne Gore“ je skup više partija, nije tu samo DF....“, kaže Drecun.
On je mišljenja da, iako se izglasa nepovjerenje vladi Krivokapića, da se nova vlada neće brzo formirati.
„Ja bih čak rekao da bi nakon 4. februara bilo moguće i da se izabere nova vlada u okviru vladajuće koalicije, aktuelne, da DF, Demokrate i URA, uz pomoć manjina formiraju vladu. Manjine su očigledno radile protiv Krivokapićeve vlade, odbile i da uđu u nju, ali bi u neku novu vladu mogle da uđu,“ kaže Drecun.
Po njegovom mišljenju, sada su i izbori bliska opcija, jer postoji strah od prosrpskog biračkog tijela, pa se mnogi zato neće usuditi da podrže manjinsku vladu.
Demokratski front (DF) je zadovoljan što će Vlada Zdravka Krivokapića okončati mandat, ali insistira da rješenje za novi kabinet bude traženo u sadašnjoj parlamentarnoj većini - koja bi bila pojačana podrškom partija manjinskih naroda.
To bi bila tehnička vlada, za koju bi trebalo tražiti i podršku Demokrata.
Četiri odlučujuće vanredne sednice skupštine
Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sazvao je četiri vanredne sjednice parlamenta, nakon što mu je, kako je naveo, pisanim putem pristigao isti broj zahtjeva.
Prva vanredna sjednica će se, na zahtjev Vlade, održati 3. februara u 11 sati, sa dvije tačke dnevnog reda - Predlogom za razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i Predlogom za izbor novog vicepremijera. Premijer Zdravko Krivokapić za tu funkciju predložio je aktuelnog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.
Druga sjednica će se, na zahtjev Vlade, održati 4. februara u 10 sati, sa jednom tačkom dnevnog reda - Predlogom Odluke o skraćenju mandata Skupštine.
Treća sjednica će se, a na zahtjev 31 poslanika, održati istog dana u 11 sati, sa dvije tačke dnevnog reda: Predlogom da se glasa o nepovjerenju Vladi i Predlogom zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.
Četvrta sejdnica je zakazana za 7. februar i na njoj će se poslanici izjašnjavati o inicijativi za smjenu predsjednika Skupštine Alekse Bečića.
Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
REGION
Krivokapić: Na djelu je državni udar, Radulović od septembra radio za manjinsku vladu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala