- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Zajedničkom odbranom protiv agresije“: Borisov podržao razmeštanje snaga NATO-a u Bugarskoj

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBojko Borisov
Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Bivši bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da njegova stranka GERB podržava ideju raspoređivanja snaga NATO-a u Bugarskoj.
„Ako vlada poželi da na teritoriju Bugarske dođu NATO snage, avioni, brodovi, u skladu sa planom Alijanse, mi ćemo ih podržati, zato što smo uvereni da će samo zajednička odbrana svih kao jednog zaustaviti agresiju. I ubeđeni smo da ćemo pretrpeti teške gubitke ako dozvolimo sukob zbog naše trenutne nikakve politike. Američki, francuski, kakvi god vojnici – oni su vojnici NATO-a, tako da ih podržavamo“, rekao je Borisov za „Bugarsku nacionalnu televiziju“.
On je takođe apelovao na zvaničnu Sofiju da pokaže odlučnost. Pritom, u ovoj situaciji nije reč o odnosima Bugarske i Rusije, dodao je.
Bugarskoj sada najviše preti opasnost. Ako stvar dođe do lokalnog sukoba i sankcija protiv Rusije, Bugarska će biti oštećena“, smatra bivši premijer.
Ranije je ministar odbrane Stefan Janjev izjavio da stav Bugarske u situaciji sa Rusijom i Alijansom treba da štiti nacionalne interese. On kaže da zemlja može da iskoristi nastalu krizu kao mogućnost za razvoj sopstvenih Oružanih snaga kroz vežbe. Bugarska može da se pridruži nekoj od vežbi NATO-a, dodao je ministar.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
RUSIJA
Bugarski političar: Učešće u ratu protiv Rusije bila bi katastrofa za Sofiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala