- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija odbacuje optužbe za pad malezijskog „boinga“: Kijev je kontrolisao mesto lansiranja rakete

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaEksperti iz Holandije i Malezije rade na mestu rušenja malezijskog aviona "Boing" na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur
Eksperti iz Holandije i Malezije rade na mestu rušenja malezijskog aviona Boing na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Rusija zna da se mesto sa kog je, kako se pretpostavlja, lansirana raketa koja je 2014. godine oborila malezijski „boing“ MH17 nalazi na teritoriji koju su kontrolisale Oružane snage Ukrajine, izjavio je predstavnik Rusije pri Evropskom sudu za ljudska prava Mihail Vinogradov na sednici suda u Strazburu.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu počeo je danas da razmatra međudržavne žalbe Holandije i Ukrajine protiv Rusije u slučaju pada aviona na letu MH17 u Donbasu 2014. godine.
„Pažljivo pratimo tok suđenja u Okružnom sudu u Hagu i znamo da se, prema objašnjenjima sudskog veštaka Mihaila Mališevskog, mesto navodnog lansiranja rakete nalazi na teritoriji koju su kontrolisale Oružane snage Ukrajine, a bojeva glava, koja je po mišljenju zajedničke istražne grupe oborila aviona, pripada Oružanim snagama Ukrajine“, rekao je Vinogradov.
Kako je dodao, iz materijala prikupljenih u slučaju sledi da je „Ukrajina pre pada aviona neprestano izvodila artiljerijsko granatiranje i vazdušne napade“.
„Od 22. aprila 2014. godine u ukrajinskom vazdušnom prostoru oboren je avion An-30B državne avijacije. Tri dana pre pada aviona na letu MH17, 14. jula u Luganskoj oblasti oboren je transportni avion Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine An-26. Poginula su dva člana posade. U navedenom periodu Ukrajina je tokom aktivnim vojnih dejstava izgubila još 15 vojnih aviona i helikoptera“, pojasnio je Vinogradov.
Kako je rekao, nije utvrđeno ko je kontrolisao područje Donbasa iznad koga je oboren malezijski „boing“, ali je poznato da su saobraćaj u tom delu regulisali ukrajinski dispečeri.

„Tragedija sa letom MH17 dogodila se u jeku građanskog rata u Donbasu. Do danas se vode sporovi oko toga, a nijedna istraga nije utvrdila, ko je kontrolisao teritoriju iznad koje je oboren avion kompanije 'Malezija erlajns' Jedino što se pouzdano zna je to da je ta teritorija bila vazdušni prostor Ukrajine u kome su saobraćaj regulisali ukrajinski avio-dispečeri“, istakao je predstavnik Rusije.

Rusija odbacuje optužbe Holandije

Rusija nije umešana u pad malezijskog „boinga“ MH17 2014. godine i ni na koji način ne priznaje odgovornost za avionsku nesreću, dodao je Vinogradov, odbacujući optužbe Holandije.

„Naravno, pad aviona na letu MH17 je velika tragedija. I mi, kao ceo svet, tugujemo i saosećamo sa porodicama poginulih. Istovremeno, nažalost, moram da konstatujem da je ova žalba zasnovana na izvrtanju činjenica, lažnim dokazima i netačnim i lažnim tvrdnjama“, precizirao je on.

Predstavnik Rusije je zatražio od Evropskog suda za ljudska prava da u potpunosti odbaci žalbe Holandije i Ukrajine kao neosnovane.
Vinogradov je skrenuo pažnju na to da „događaji koji su opisani u žalbama Ukrajine i Holandije, ako su se i dogodili, onda je to bilo u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine – to jeste van teritorije Rusije“.
Ruski predstavnik je podsetio da su „ruske vlasti kategorički protiv primene koncepcije 'efektivne kontrole' u ovom slučaju“, jer Rusija ne vrši efektivnu kontrolu na toj teritoriji.
Kako je dodao, u žalbi se navodi da je Rusija navodno odgovorna za pad MH17, ali se odbija efikasna istraga tragedije i ne ispunjavaju se obaveze u okviru pružanja uzajamne pravne pomoći.
Rusija je aktivno sarađivala sa Holandijom i ispoštovala većinu zahteva te zemlje o pravnoj pomoći.
„Nažalost, vlasti Holandije očigledno dovode u zabludu Evropski sud da su 'ruske vlasti potpuno ili delimično ostavile bez odgovora zahteve o pravnoj pomoći'. Smatramo da je neophodno da vas obavestimo da je do sad primljeno 29 zahteva Holandije o pravnoj pomoći od kojih je ispunjeno 28, a jedan se trenutno izvršava. Nijedan zahtev Holandije nije ostao bez odgovora“, poručio je Vinogradov.
On je precizirao da je Rusija predala Holandiji obiman materijal o padu „boinga“, ali ga Holanđani nisu upotrebili, jer se to možda ne uklapa u verziju o krivici Moskve.
Vinogradov je takođe saopštio da je holandski tužilac lagao ruske nadležne organe o postojanju naloga za hapšenje ključnog svedoka u slučaju MH17 Vladimira Cemaha.

Pad aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.
Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.
Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.
Sud u Strazburu je u julu 2020. zvanično saopštio da je Holandija podnela žalbu protiv Rusije zbog pada malezijskog „boinga“. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je potez Amsterdama kao još jedan udarac rusko-holandskim odnosima.
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Lavrov o MH17: Cela priča vrvi od dvostrukih standarda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala