- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o MH17: Cela priča vrvi od dvostrukih standarda

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Holandski sud u slučaju pada malezijskog „Boinga“ (let MH17) u Ukrajini 2014. godine pokušava da za sve okrivi Rusiju, što je neprihvatljivo, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Ministar ističe da je cela priča o padu malezijskog aviona puna dvostrukih standarda.

„Naravno, vidimo pokušaje suda da stvore utisak da se ne radi o krivičnom delu, već o državnom problemu, jer je navodno Rusija kontrolisala te ljude. To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju „RT“, dodajući da Moskva vidi pad MH17 kao krivični slučaj, a ne državni i da svi nepristrasni advokati to shvataju.

Prema njegovim rečima, Rusija pažljivo prati proces jer je reč o ruskim državljanima koji su optuženi u ovoj fazi. U datom slučaju ima „veliki broj nepoklapanja, neslaganja“, napomenuo je.
Lavrov je konstatovao da niko ne traži od Ukrajine da obelodani podatke sa radara, niti da dostavi zapise o pregovorima dispečera sa MH17.
„Ima mnogo pitanja. I niko ne traži od Amerikanaca da pokažu podatke sa satelita koji, kako su rekli, nepobitno dokazuju ispravnost istrage. Istraga je jednostavno zabeležila da američka strana poseduje takve satelitske snimke i ta tvrdnja je dovoljna za istragu. Može da se nastavi sa nabrajanjem takvih apsurda, otvorenog kršenja principa nepristrasnosti i guranja očiglednih činjenica pod tepih“, naglasio je ministar spoljnih poslova.
S tim u vezi, on je podsetio da su SAD, kada je proletos pokrenut prvi talas optužbi protiv Rusije zbog vojnih vežbi na ruskoj teritoriji u blizini zapadnih granica zemlje, gde nije bilo nikakvih borbenih dejstava, zvanično pozvale svoje avio-kompanije da ne lete iznad tog područja.

„Odnosno, američke vlasti su to smatrale dovoljnim povodom, samo vežbe. Iako su svi znali da je u julu 2014. godine u Donbasu bio pravi rat i da nebo nije bilo zatvoreno, sada svi ćute kao zaliveni, misle da to nema veze sa situacijom. To su ti dvostruki standardi, cela ova priča vrvi od njih, kao i mnoge druge priče vezane za razvoj zapadnih stavova o određenim događajima u međunarodnom životu“, zaključio je Lavrov.

Tužilac Manon Riderbeks izjavila je u utorak na saslušanju u holandskom sudu da istraga o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine 2014. godine nije pronašla nikakve dokaze da je avion mogao da bude pogođen nekim drugim oružjem osim protivvazduhoplovnim raketnim sistemom „Buk“.
Suđenje za obaranje aviona na letu MH17 počelo je u Holandiji 9. marta 2020 godine. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Leonidu Harčenku. Pulatova na suđenju zastupa međunarodna grupa koju čine dva holandska i jedan ruski advokat. Ostalima osumnjičenima sudi se u odsustvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala