- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Inicijativa u Dumi: Rusija treba da isporuči naoružanje Donjecku i Lugansku

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski vojnici u blizini Krasnoarmijska u donjeckom regionu
Ukrajinski vojnici u blizini Krasnoarmijska u donjeckom regionu - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
„Jedinstvena Rusija“ apelovala je na rukovodstvo zemlje da pruži pomoć samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u vidu isporuka oružja, izjavio je šef frakcije u Državnoj dumi Rusije Vladimir Vasiljev.
„Scenario u Ukrajini podseća na povratak nacizmu i 'banderovštini'. Zabrinjava nas pitanje zaštite života ruskih građana i sunarodnika koji žive na teritoriji DNR i LNR“, rekao je on za televiziju „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, Moskva ne može da prepusti te ljude samovolji kijevskog režima u uslovima agresije koju pripremaju ukrajinske vlasti.
Kako kaže, aktivnosti zemalja NATO-a izazivaju pravu zabrinutost i zbunjenost.

„Prave histeriju u svetskim medijima, pumpaju Ukrajinu ubojitim oružjem Zapada. Razmere su poznate, zemlje Alijanse to ni ne poriču. U pitanju su ogromne partije raketnih sistema, bacača granata i municije koje su upućene iz SAD i Velike Britanije. Ukrajinu postepeno 'naseljavaju' i instruktori, vojska – kako to tumačiti? Nikako drugačije nego kao pripremu za borbena dejstva“, objasnio je on.

Ranije je potpredsednik Saveta federacije Rusije, sekretar generalnog saveta „Jedinstvene Rusije“ Andrej Turčak ocenio da bi Rusija trebalo da pomogne DNR i LNR isporukama određenih vrsta naoružanja radi povećanja njihove odbrambene sposobnosti pred mogućom agresijom.
„Smatram da u ovim uslovima Rusija treba da pruži potrebnu pomoć Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici u vidu isporuka određenih vrsta naoružanja radi povećanja njihove odbrambene sposobnosti i obuzdavanja vojne agresije koju Kijev očigledno priprema“, rekao je Turčak, prenela je televizija „Rusija 24“.
Kako je dodao, stranka „Jedinstvena Rusija“ je veoma zabrinuta zbog „pumpanja Ukrajine zapadnim smrtonosnim oružjem“.
„To rade praktično sve vodeće zemlje NATO-a, i to rade u veoma velikim razmerama. Zamislite – samo ove godine i samo iz SAD i Velike Britanije obavljeno je na desetine letova za Ukrajinu. Raketni sistemi, bacači granata, streljačko oružje, mine, municija i još mnogo, mnogo toga“, podsetio je on.
„Štaviše, u Ukrajinu neprimetno stiže veliki broj takozvanih instruktora, vojno osoblje NATO-a. Između ostalog, oni pripremaju različite vojne jedinice Ukrajine za vođenje borbenih operacija u gradskim uslovima. Istovremeno, broj napada u Luganskoj i Donjeckoj oblasti se višestruko povećao, ginu civili. Sada zapadni pokrovitelji podstiču ukrajinsku huntu da izvrši direktnu invaziju na Donbas, naoružavaju nacionalne bataljone za koje su heroji Bandera i Hitler, a kukasti krst obeležje koje poštuju“, konstatovao je Turčak.
Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov saopštio da je drugi avion sa više od 80 tona američkog naoružanja stigao u Ukrajinu. U subotu je američka ambasada u Kijevu saopštila da je Ukrajini isporučena serija smrtonosnog oružja nove američke vojne pomoći u vrednosti od 200 miliona dolara. Diplomatsko predstavništvo je preciziralo da se teret sastoji od oko 90,7 tona „smrtonosnog oružja, uključujući municiju za branioce linije fronta Ukrajine“.
Ukrajina je takođe dobila partiju vojne pomoći od Velike Britanije u vidu lakog protivtenkovskog oružja. Zamenik ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije Anatolij Petrenko izjavio je da će oružje biti korišćeno za jačanje odbrane zemlje.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Ruske rakete pred američkim vratima
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
SVET
Zvuci ukrajinskog oružja i tehnike sve glasniji: Prisutni svi faktori za ofanzivu na Donbas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala