- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ ispunio preduslov za sertifikaciju „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Operater gasovoda „Severni tok 2“ – kompanija „Nord strim 2 AG“ registrovala je nemačku ćerku-kompaniju „Gas for Europe GmbH“, saopštila je kompanija. Time je ispunjen preduslov za sertifikaciju gasovoda prema nemačkom zakonu. Međutim, nemački regulator nije naveo kada će ta procedura biti nastavljena.
„Nova kompanija postaće vlasnik i operater deonice gasovoda 'Severni tok 2' duge 54 kilometara, koja se nalazi u nemačkim teritorijalnim vodama i platformi priobalnih objekata u gradu Lubmin, kao nezavisni operater transportnog sistema u skladu sa nemačkim zakonom“, navodi se u saopštenju.
Kompanija „Gas for Europe GmbH“ je istakla da će sada usmeriti sve svoje napore na ispunjavanje zahteva koji su neophodni kako bi procedura sertifikacije napredovala.

Šta kaže nemački regulator

S tim u vezi, nemačka Savezna mrežna agencija (regulator) saopštila je da će sertifikacija operatera deonice gasovoda biti nastavljena nakon završetka prenosa glavnih aktiva nemačke ćerke-kompanije i provere kompletnosti dokumentacije.
Trenutno ne možemo da predvidimo kada može biti nastavljena procedura“, navela je pres-služba nemačkog regulatora.
Sedište nove kompanije nalazi se u Šverinu, glavnom gradu nemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Uzaludan pritisak na Berlin da odustane od gasovoda

Istovremeno, ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev prokomentarisao je potencijalne sankcije „Severnom toku 2“, rekavši da se Berlin i dalje ostaje pri stavu o neophodnosti puštanja u rad gasovoda.
On je za televiziju „Rusija 24“ ukazao na to da pritisak na Nemačku neće oslabiti i da SAD i neke evropske zemlje vrše pritisak na nju da odustane od projekta, ali da Berlin zadržava nezavisan stav u korist pokretanja gasovoda i da polazi od toga da je u pitanju čisto komercijalni projekat, koji ne treba dovoditi u vezu sa političkim dešavanjima.
Prema rečima ambasadora, Moskva nikada nije davala Nemačkoj razlog da sumnja u njenu savesnost kao dobavljača i uvek je uvek striktno izvršavala obaveze o isporukama energenata u Evropu.
Podsetimo, izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.
Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera. Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“, jer operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Severni tok 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Moskva: Proces sertifikacije „Severnog toka 2“ mogao bi potrajati do leta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala