- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Jazavac pored sudom“: Priča o ljudskoj prirodi, stvarna za bilo koju epohu – dešava se i danas

CC0 / Pixabay / Jazavac
Jazavac - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
„Kočićeva pripovetka smeštena je u istorijski kontekst, a naša filmska adaptacija može da se dešava bilo kada i bilo gde. To je priča o ljudskoj prirodi koja može da bude stvarna za bilo koju epohu, a dešava se i dan danas u raznim državama“, objašava Ema Gojković, glumica iz filma „Jazavac pred sudom“.
Film nastao prema čuvenoj pripoveci Petra Kočića, u režiji Marka Vindona iz Australije, imaće premijeru 2. februara u bioskopu „Sinepleks Galerija Beograd“, saopštio je distributer „Megakom film“.
Glumačku ekipu ove savremene i distopijske verzije književnog dela iz školske lektire čine Daniel Kovačević, Vanja Nenadić, Ema Gojković, Mihailo Laptošević, Tamara Radovanović i Saša Kuzmanović.
U jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, junak David Štrbac tuži životinju koji zauzima njegovo polje kukuruza.
Na adaptaciji scenarija filma „Jazavac pred sudom“ radili su reditelj Mark Vindon, glumica Ema Gojković i Rastko Jevtović.
Film je snimljen 2019. za samo dva dana u pozorištu KPGT, o čemu je bilo reči kada je projekat predstavljen na specijalnoj projekciji u okviru 49. izdanja FEST-a 2021. godine u Kombank Dvorani.
Srpska glumica koja živi u Velikoj Britaniji Ema Gojković ispričala je da je sve počelo tako što su glumci iz istoimene predstave pozvali nju i reditelja da gledaju predstavu „Jazavac pred sudom“, koja se u Beogradu izvodila u Pozorištu Slavija.
„Mark Vindon je bio jako inspirisan, i iako nije tada znao ni reč srpskog, predložio je da snimimo film. Baš zato što je 'Jazavac' na neki način 'muška priča', upravo je on došao na ideju da uloge sudije igraju tri glumice. Zapravo nismo mi birali pripovetku nego je ona izabrala nas“, istakla je glumica.
Ema Gojković je već sarađivala sa Vindonom na inostranoj seriji „Infiltracija“, koju je on potpisao kao snimatelj, što mu je inače profesija, a „Jazavac“ je njegov rediteljski debi na kome je bio i direktor fotografije.
Film „Jazavac pred sudom“ će od 3. februara biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji u bioskopima širom Srbije, prenosi Tanjug.
Marko Kraljević i Musa Kesedžija, naslikao Vladislav Titelbah, oko 1900. - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
KULTURA
Srpski film 2022: Horor tokom martovskog pogroma, Kraljević Marko, „Oluja“, zločin Udbe...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala