- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ishrana koja popravlja san: Novo istraživanje naučnika

Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Tehnike poboljšanja kvaliteta sna, kao što su odlazak u krevet u isto vreme, vežbanje i nekorišćenje elektronskih uređaja pre odlaska na spavanje dobro su poznate, a naučnici su sada utvrdili da na kvalitetan san može uticati i način ishrane..
Istraživanje koje je nedavno objavljeno u Žurnalu Akademije za nutricionizam i dijetetiku, analiziralo 20 prethodnih istraživanja objavljenih između 1975. i 2021. godine. Cilj je bio da se utvrdi koja vrsta prehrane najbolje pomaže u poboljšanju kvaliteta sna. Istraživači su naglasili da je mediteranski način ishrane bolji od ostalih i da može da pomogne da se lakše zaspi i da se kvalitetnije spava.
„Oni koji jedu veću količinu hrane bogate vlaknima, zdravim masnoćama, voće i povrće bogato serotoninom i melatoninom i unose antizapaljenske hranljive materije (kao što su antioksidanti ili omega-3 masne kiseline, bolje spavaju“, kaže Ketrin Vilson za magazin „It dis, not det“.
Dr Majkl Gradner, direktor Centra za san na Univerzitetu Arizona, objašnjava da veza sna i ishrane ne zavisi toliko od konkretnih namirnica, koliko od načina na koji se hranimo.
„Zdrav način ishrane, posebno onaj koji ima dovoljan balans hranljivih materija, u kom se najveći deo kalorija unosi sredinom dana, može više da koristi kvalitetnom snu“, kazao je Gradner.
Jutarnja šetnja - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
DRUŠTVO
Zašto je jutarnja šetnja toliko blagotvorna i kako da se motivišete
Šećer - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
DRUŠTVO
Sedam navika u ishrani koje štete mozgu
Devojka u restoranu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Deset mitova o gubitku kilograma koji otežavaju mršavljenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala