- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uzbuna na Tajvanu: Primećen veliki broj kineskih aviona

© Chinese Ministry of National DefenseKineski lovci J-16
Kineski lovci J-16  - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Uzbuna najvišeg nivoa podignuta je na Tajvanu pošto je navodno primećeno 39 kineskih aviona kako nadleću to ostrvo. U pripravnost su stavljeni avioni lovci, kao i protivvazdušna odbrana.
Tajvansko ministarstvo odbrane tvrdi da je na desetine kineskih aviona ušlo u Identifikacijsku zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ), a da je podignuta pripravnost vojnih jedinica kako bi se „pratile njihove aktivnosti“.
Prema navodima ministarstva, u jugozapadnom delu ADIZ-a uočeni su kineski avioni-lovci J-10, J-16, bombarder H-6, kao i nekoliko transportnih aviona.
To je najmasovniji prelet kineskih aviona od oktobra, kada je primećeno 56 aviona u nekoliko talasa tokom jednog dana, a dogodio se u istom danu kada su američki ratni brodovi uplovili u Filipinsko more, prenosi RT.
Peking se još nije oglasio o ovim navodima Tajpeja, ali je tokom sličnog incidenta prošle godine Deng Sijun, kineski ambasador pri Asocijaciji nacija jugoistočne Azije (ASEAN) kazao da se radi o demonstraciji čija je namera da pošalje „snažno upozorenje tajvanskim secesionistima i njihovim stranim podržavaocima“.
Tajpej smatra da je Tajvan nezavisna država, otkako se na to ostrvo povukla poražena strana u Kineskom građanskom ratu 1949. godine. Međutim, Peking smatra da se radi o delu jedinstvene Kine i ne priznaje niti nezavisnost Tajvana niti ADIZ.
Borbena vozila pešadije  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SVET
Mediji: Američka i japanska vojska skovale plan za Tajvan
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SVET
Kineski test za Zapad: Kako izgleda svetski poredak Si Đinpinga? /video/
Vojnici Narodnooslobodilačke vojske Kine  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
SVET
Američki mediji: Svetu preti globalni rat u narednih pet godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala