- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Američka i japanska vojska skovale plan za Tajvan

© AP Photo / Mindaugas KulbisBorbena vozila pešadije
Borbena vozila pešadije  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Japanske i američke oružane snage napravile su plan za zajedničku operaciju u vezi sa mogućom eskalacijom situacije na Tajvanu, objavila je japanska agencija Kjodo pozivajući se na neimenovane izvore iz japanske vlade.
Ovakav razvoj će verovatno izazvati reakciju Kine, koja Tajvan smatra odmetnutom provincijom i koja treba da se ponovo ujedini sa glavnom teritorijom Kine, navela je japanska novinska agencija.
Prema nacrtu plana, američki vojnici bi u početnoj fazi postavili privremenu bazu za napad na ostrvima Nansej, lancu koji se proteže od jugozapada japanskih prefektura Kagošime i Okinave, ka Tajvanu.
Na Okinavi se nalaze brojni objekti američke vojske.
Američka vojska će dobiti podršku od japanskih odbrambenih snaga za slanje trupa na ostrva (Nansej) ukoliko se dese nepredviđeni događaji na Tajvanu, dodali su izvori.
Takvo raspoređivanje bi, međutim, načinilo japanska ostrva metom kineske vojske, zbog čega bi stanovnici bili ugroženi, ističe Kjodo.
Japanske odbrambene snage i američka vojska imaju oko 40 potencijalnih mesta na Nansej lancu za raspoređivanje trupa.
Nansej lanac se sastoji od oko 200 ostrva i brojna su naseljena.
Zašto se SAD poigravaju promovisanjem Tajvana u UN, kad i same nemaju pune diplomatske odnose s tom teritorijom i dokle je Vašington spreman da ide u zaštiti interesa Tajpeja u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ analizirali su ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović i dr Dragana Mitrović, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu.
Američki marinci u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SVET
Otkriveno koliko Japan plaća prisustvo američke vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala