- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski džez sa balkanskim ritmom: Nastup Vasila Hadžimanova i Olega Kirejeva

© Sputnik / Aleksandar MilačićPijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov na koncertu Olega Kirejeva.
Pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov na koncertu Olega Kirejeva. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Etno džez pijanista iz Srbije Vasil Hadžimanov i najveći etno džez saksofonista Rusije - Oleg Kirejev održaće koncert 10. februara na sceni kluba Novi Bitef Art Kafe u Beogradu.
Dva umetnika će izvesti džez kompozicije u neobičnim i jedinstvenim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom, kao sasvim novo čitanje najboljih autorskih kompozicija predstavnika savremene balkanske i ruske džez scene.

Ruski džez i balkanski fjužn

Njihovo zajedničko istraživanje tradicionalne muzike i popularnih pesama rezultiralo je stvaranjem novog projekta rusko-srpskog džeza. Otuda će publika moći da uživa i u ruskom džezu i u balkanskom fjužnu s obzirom na to da će poznate pesme Vasila Hadžimanova ovoga puta biti predstavljene u novom ruhu, obogaćene zvukom koji donosi ruski saksofonista. Sa druge strane, Hadžimanov će uneti nove boje i balkanski ritam u Kirejevljeve kompozicije koje su više tradicionalnog kolorita.
Oleg Kirejev - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Najlepša džez klasika u izvođenju Olega Kirejeva i srpskih muzičara (video)
Kirejev je u svetu džeza poznat od 1984. godine i smatra se pionirom etno džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji. Njegov album „The Meeting“ dospeo je na listu Top 100 džez albuma na radio stanicama u Americi.
Vasil Hadžimanov - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2020
Vasilu Hadžimanovu nagrada za najboljeg džez pijanistu
Poznati srpski džez pijanista Vasil Hadžimanov, već godinama važi za umetnika svetskih razmera. Kao dete iz poznate jugoslovenske muzičke porodice, počeo je da se bavi muzikom još sa pet godina, a formalno obrazovanje stekao je na klavirskom odseku Univerziteta Berkli. Pored džeza, Hadžimanov se bavi i primenjenom muzikom za filmove i serije, među kojima su TV serija „Dug moru“ i film „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića.
Kirejev i Hadžimanov započeli su saradnju još pre četiri godine, kada su imali zajedničke koncerte u Beogradu, kao i turneju po Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala