Najlepša džez klasika u izvođenju Olega Kirejeva i srpskih muzičara (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićOleg Kirejev
Oleg Kirejev - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Proslavljeni ruski saksofonista Oleg Kirejev objavio je nedavno novi album „Džez klasik“, koji je snimljen u izdanju „Metropolis mjuzika“ iz Beograda, u saradnji s muzičarima iz Srbije. Album sadrži klasične džez kompozicije, odsvirane u prijatnom i lepom stilu, kaže u razgovoru za Sputnjik Oleg Kirejev.

Među numerama, koje su zajedno s Kirejevom, izveli pijanista Milan Paunović, basista Branko Marković i bubnjar Uroš Stamenković, mogu se čuti klasične džez kompozicije, poput „Autumn leaves“, „All of me“,  „Misty“, „Take a Train“.

Muzika za sve generacije i kulture

„To je muzika za dušu, a reč je o melodijama koje su poznate savremenim slušaocima. To su Luj Armstrong, Ela Ficdžerald, muzika prvaka džeza. To su, praktično, pesme, ali su sve izvedene na saksofonu, koji je u muzičkom svetu pandan ljudskom glasu. Smatra se da je to glas - nije truba, nije gitara, nego upravo saksofon. Zbog toga mi je veoma drago što su se srpski muzičari zajedno sa mnom okrenuli džez klasici i uspeli da postignu da reakcija bude veoma dobra. I dobar je znak što je snimljen još jedan projekat u okviru kojeg ruski i srpski muzičari zajedno stvaraju kulturu“, naglašava Oleg Kirejev.

Naš sagovornik kaže da je specijalno pravio izbor numera za koje se može reći da su „zarazne“.

Ruski saksofonista Oleg Kirejev - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2017
Oleg Kirejev: Volim Ameriku, ali mrzim američki kapitalizam

„Ne samo da odmah ulaze u uši nego su namenjene širokom krugu slušalaca i odsvirane tako da će se svideti čak i onima koji možda nikada nisu slušali džez i imaju otpor prema njemu. Snimak su slušali i profesionalni muzičari, recimo, moji američki prijatelji, koji nisu mogli da poveruju da to sviraju ruski saksofonista i srpski muzičari. Mnogi su me pitali da li je to snimano u Americi, a mi smo to snimili i objavili u Srbiji“, otkriva nam Oleg Kirejev.

Album će, kako je naveo, tokom februara biti predstavljen i na veoma slušanoj ruskoj radio-stanici „Radio džez“.

„Mislim da je veoma dobro što će srpski muzičari moći da se čuju na takvoj radio-stanici, koja je u samom vrhu, jedna od vodećih radio-stanica u Rusiji, koju slušaju mnogi, u svojim automobilima i kod kuće. To je dobar, lagani džez. Mislim da je ovaj zajednički srpsko-ruski projekat koristan za sve, jer uspeva da dopre do širokog auditorijuma. Često se dešava da klasični ili džez muzičari snime disk čiji format ne odgovara radio-stanicama. Naš album se upravo odlično uklapa u radijski program“, ocenjuje ruski saksofonista.

Prolećni koncert s Vasilom Hadžimanovom na Kolarcu

Oleg Kirejev priznaje da je protekla godina bila teška za sve, a možda ponajviše za umetnike, odnosno muzičare, iako je u Rusija, kako kaže, koncertna delatnost bila zatvorena i jednom kraćem periodu.

Ruski saksofonista Oleg Kirejev - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2017
Oleg Kirejev: Briga me šta je govorio Obama

„Verujem da će se situacija, ipak, vratiti u normalu, jer već za ovu godinu planiramo koncerte i turneje, a što se tiče Beograda i moje drage Srbije, sada smo u pregovorima s Kolarcem povodom koncerta koji bi trebalo da bude održan ovog proleća, prvi put nakon pauze od gotovo godinu i po. To će biti koncert s Vasilom Hadžimanovom, u novoj formi“, najavljuje Oleg Kirejev.

Naš sagovornik je, međutim, i tokom proteklih godinu dana bio veoma vredan, tako da je, pored albuma „Džez klasik“, snimio još dva albuma.

„Tokom prošle godine sam snimio album 'Enigma saks', s prelepom meditativnom muzikom koja se može naći i na Jutjubu, a paralelno sam snimio i 'Romantik sask', na kojem je veoma mnogo autorske muzike, evergrin muzike koja govori o ljubavi. One su snimljene kao kompilacija raznih melodija s manjim improvizacijama. I opet je to muzika usmerena ka širokom auditorijumu, ali nju sam napravio uz kompjutersku obradu. Slušaoci to, naravno, ne mogu da čuju, ali zato je album sa srpskim muzičarima koji danas predstavljam još deset puta interesantniji, jer je to sve živo izvođenje“, napominje Kirejev.

Kada je reč o malo daljoj budućnosti ruski muzičar s radošću najavljuje novi projekat inspirisan muzikom iz Srbije, čiji radni naziv glasi „Uživaj u Srbiji“.

„Album sadrži moje omiljene, u Srbiji odlično poznate melodije, kao što je, recimo, 'Nesanica', koja vrlo neobično zvuči kada se izvodi na saksofonu, zatim 'Pukni, zoro' koju sam snimio pre godinu dana, zatim 'Ovo je Srbija'... Sve ove melodije odlično zvuče u džez interpretaciji... Snimio sam i kompoziciju 'April u Beogradu' Kornelija Kovača koja mi se veoma dopada, kao i kompoziciju 'Devojko mala'. Sada tražim još neke materijale koji će u tom stilu dobro zvučati“, kaže Oleg Kirejev.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala