- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada o strahu Londona oko isporuka gasa: „Severni tok 2“ spreman i čeka

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi ambasade Rusije u Londonu
Grb na zgradi ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Gasovod „Severni tok 2“ je spreman i čeka da počne da sa radom, poručila je ambasada Rusije u Londonu britanskim medijima u svetlu pisanja o zabrinutosti Londona za sudbinu isporuka gasa Evropi u slučaju da Moskvi budu uvedene nove sankcije zbog Ukrajine.
„Samo da razjasnimo, želite li da isporučujemo više ili manje gasa? 'Severni tok 2' je spreman i čeka“, navodi se u saopštenju ruske ambasade.
Inače, Britaniju snabdeva gasom Norveška, kao i drugi dobavljači, dok udeo „Gasproma“ iznosi otprilike tri odsto.
Ranije je list „Tajms“, pozivajući se na neimenovane zvaničnike u britanskoj vladi, pisao je da se London plaši da ako Zapad uvede nove sankcije Rusiji zbog situacije oko Ukrajine, Rusija, kao odgovor, može iskoristiti isporuke nafte i gasa u Evropu kao oružje i ograničiti ih.
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.
Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
RUSIJA
Kremlj: Bez histerije, nećemo ograničiti isporuku gasa Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala