- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena misteriozna Iks-čestica: Pojavila se posle Velikog praska, različita od svega što postoji

CC BY 2.0 / / Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatiji kao CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica.
Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatiji kao CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Misteriozna čestica za koju se mislilo da je nakratko postojala neposredno nakon Velikog praska, sada je prvi put otkrivena i proučavanjem eksperimenata u Velikom hadronskom kolajderu.
Usred triliona čestica proizvedenim u simulaciji Velikog praska u akceleratoru, fizičari su uspeli da izdvoje 100 egzotičnih čestica poznatih kao Iks-čestice.
„Ovo je samo početak priče“, kaže fizičar Jen Đe Li sa MIT-a univerziteta i član međunarodne grupe sa saradnju sa sedištem u CERN-u u Švajcarskoj, prenosi portal „Sajns alert“.
„Pokazali smo da možemo da pronađemo signal. U narednih nekoliko godina želimo da ispitamo unutrašnju strukturu Iks-čestice, što bi moglo da promeni naš pogled na to kakav materijal bi univerzum trebalo da proizvede“, rekao je fizičar.
Samo nekoliko trenutaka nakon Velikog praska, vrlo rani univerzum nije bio napravljen od istih stvari koje vidimo danas. Umesto toga, za nekoliko milionitih delova sekunde, bio je ispunjen plazmom čija je temperatura iznosila na milione miliona stepeni, koja se sastojala od elementarnih čestica zvanih kvarkovi i gluoni. To je kvark-gluonska plazma.
Za manje vremena nego što je potrebno da trepne, plazma se ohladila i čestice su se spojile formirajući protone i neutrone od kojih je danas izgrađena normalna materija. Ali u tom vrlo kratkom periodu vremena, čestice u kvark-gluonskoj plazmi su se sudarile, slepile i ponovo raspale u različitim konfiguracijama.
Jedna od tih konfiguracija je čestica koja je toliko misteriozna da čak i ne znamo kako je sastavljena. Ovo je Iks-čestica, i vrlo retko i kratko se viđa u sudaračima čestica – prekratko da bi se ispitala.

Vrste čestica i neobično otkriće

Osnovni gradivni blokovi materije su neutron i proton, od kojih je svaki napravljen od tri čvrsto vezana kvarka.
„Godinama smo mislili da je iz nekog razloga priroda odlučila da proizvodi čestice napravljene samo od dva ili tri kvarka“, kaže Li.
Tek nedavno su fizičari uočili znake egzotičnih „tetrakvarkova“ — čestica napravljenih od retke kombinacije četiri kvarka. Naučnici sumnjaju da Iks-čestica ili kompaktni tetrakvark ili potpuno nova vrsta molekula napravljena ne od atoma, već od dva labavo vezana mezona — subatomske čestice koje su i same napravljene od dva kvarka.
Iks-čestica je prvi put otkrivena 2003. eksperimentom u sudaraču čestica u Japanu. Unutar ovog okruženja retke čestice su se raspale prebrzo da bi naučnici mogli detaljno da ispitaju njihovu strukturu. Pretpostavlja se da bi Iks i druge egzotične čestice mogle biti bolje proučene u kvark-gluonskoj plazmi.
Iako su Iks-čestice veoma kratkotrajne, kada se raspadnu, one proizvode mnoštvo čestica manje mase. Da bi pojednostavio proces analize podataka, tim je razvio algoritam za prepoznavanje obrazaca karakterističnih za raspad ovih čestica. Zatim su u svoj softver ubacili podatke iz Velikog hadronskog kolajdera u CERN-u iz 2018.
Algoritam je identifikovao signal određene mase koji je ukazivao na prisustvo oko 100 Iks-čestica.

„Ovo je odličan početak. Skoro je nezamislivo da možemo da izdvojimo ovih 100 čestica iz ovog ogromnog skupa podataka“, rekao je Li.

U ovom trenutku, podaci su nedovoljni da bismo saznali više o strukturi Iks-čestice, ali otkriće bi nas moglo približiti tome. Sada kada znamo kako da pronađemo potpis Iks-čestice, njeno otkrivanje u budućnost bi trebalo da bude mnogo lakše.
Najveća i najvažnija istraživanja CERN-a obavljaju se u Velikom hadronskom sudaraču, podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici Švajcarske i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Akcelerator čestica u CERN-u počinje ponovo da radi
Da li se u jezgru Mlečnog puta nalazi crna rupa? - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2021
Konačno otkrivena misteriozna „duh“ čestica tamne materije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala