- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Da li je ovo 1984? U Britaniji i Orvel dospeo na „crnu listu“

CC BY 2.0 / Flickr/Ivan Radic / Knjiga Džordža Orvela "1984"
Knjiga Džordža Orvela 1984 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Univerzitet Northempton izdao je upozorenje studentima u vezi sa potencijalnim „uvredljivim i uznemirujućim“ sadržajem u poznatom distopijskom romanu Džordža Orvela „1984“. Čuveni roman našao se na „crnoj listi“ britanskog univerziteta zajedno sa dramom „Kraj igre“ Semjuela Beketa ili grafičkim romanom „V kao vendeta“ Alana Mura i Dejvida Lojda.
Orvelov roman, koji opisuje opasnosti od totalitarne vladavine i cenzure, obeležen je jer se bavi „izazovnim pitanjima u vezi sa nasiljem, polom, seksualnošću, klasama, rasom, zloupotrebama, seksualnim zloupotrebama, političkim idejama i uvredljivim jezikom“.
Upozorenje u vezi sa književnim delima, koje je upućeno studentima na kursu „Identitet u izgradnji“ objavili su britanski mediji, dobivši ga na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama.
Mnogi korisnici društvenih mreža negativno su reagovali na ovakvo označavanje Orvelovog romana, a među njima je bio i poslanik Konzervativne partije Andre Bridžen, koji je napisao da u tome ima „Puno Velikog brata“.

„Ukoliko ovo upozorenje odvrati makar i jednog studenta od čitanja „1984“, Univerzitet Northempton je potpuno promašio svoju misiju. Ta knjiga trebalo bi da bude na prvom mestu za čitanje u sadašnjem trenutku“, rekao je australijski profesor Endrju Timing sa RMIT univerziteta u Melburnu.

Pored Orvelove „1984“ na „crnoj listi“ Northemptona je i grafički roman „V kao vendeta“, takođe distopijskog sadržaja, čiji glavni junak, tajanstveni anarhista radi na uništavanju totalitarne fašističke vlade koja je zavladala Velikom Britanijom. Tu je i jedan od najpoznatijih komada Semjuela Beketa „Kraj igre“ (Kraj partije), napisan u maniru teatra apsurda, koji se bavi egzistencijalističkim temama u trenutku naslućenog kraja sveta, koji se neprestano ponavlja.
Sa Univerziteta Northempton svoju odluku branili su saopštenjem da „neki tekstovi mogu biti izazovni za pojedine studente“.
„Iako to nije politika univerziteta, zbog toga zadržavamo pravo da upozorimo studente na sadržaje koji su u vezi sa nasiljem, seksualnim nasiljem, zlostavljanjem ili samoubistvom“, saopšteno je iz Univerziteta Northempton, prenosi RT.
1984 - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
KULTURA
Veliki brat vas i dalje posmatra: Orvelova „1984“ - strašnija nego ikad
Nadzor - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Veliki brat vas posmatra: Zapad se pretvara u društvo totalnog nadzora
Petar Pan - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Novi totalitarizam Zapada: Zašto su poništeni Brzi Gonzales, Dambo i Petar Pan /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala