- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak Đoković ne mora da kaže ni reč – Ivo Andrić je već sve napisao

© Sputnik / Lola ĐorđevićOrden Svetog Save I reda koji je IVo Andrić dobio 1938. godine
Orden Svetog Save I reda koji je IVo Andrić dobio 1938. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Drama kroz koju je Novak Đoković prošao početkom godine biće sasvim sigurno tema mnogih pisanih dela, filmova i serija, ali ono što se dogodilo u Australiji već je opisano – i to rečima srpskog nobelovca Iva Andrića, u antologijskom delu „Znakovi pored puta“.
Kao što je Andrić jedan jedini i neponovljivi, tako je i Đoković – sebi svojstven, nepokoran, nepokolebljiv u stavovima, kakvi god oni bili, i to je za poštovanje.
Poštovanje različitosti, zapravo, bolje reći poštovanje „neistosti“ nije vrlina kojom se može pohvaliti današnji svet, iako na sva usta govori o svojoj širini.
Širina, u slučaju Đokovića i Australije, postojala je samo u slučaju vlasti i njihovih advokata u pokušaju da „što šire“ shvate svoje sopstvene zakone i pravila, a i da istovremeno „što šire“ njih pogaze i učine ništavnim.
Ne bi li oni bili pobednici.
A za takve, Ivo Andrić je imao idealnu definiciju.
„Teško onom koji mora nekog drugog, pa ma ko taj bio, da unizi, da bi se on sam uzdigao. Ili, bolje rečeno, da bi imao iluziju da se uzdigao“, naveo je Andrić.
Imao je Andrić pouku i za Đokovića, čoveka koji je predstavljen opasnošću većom i od građanskih nemira, opasnošću po zdravlje, javni red i mir, čoveku koji je na kraju proteran iz države koja ga je koliko prošle godine prisvajala i nazivala „svojim ambasadorom“.
„Posrnućete, ali nećete pasti. A ako se i desi, izuzetan slučaj, čak i da padnete, nećete se povrediti nego ćete, čim se pridignete, produžiti mirno i bodro svoj put. Različiti ste od svega oko sebe, sve vam preti i sve vas ugrožava, ali vam se ne može ništa zlo i nepopravljivo desiti jer u vama od začetka vašeg živi skrivena i neuništiva iskra životne radosti koja je moćnija od svega što vas okružuje. Samo ćete celog veka, sve do poslednjeg daha, patiti zbog svog neprirodnog položaja u svetu u koji ste bačeni. Tako se može reći da vam je, kroz mene i obrte dugog života, dvoje zajemčeno i osigurano – duga patnja i sigurna pobeda“, pisao je Andrić.
Novak Đoković je patnju u Australiji okončao povratkom u rodni Beograd, njegova majka Dijana je navela da on neće davati izjave za javnost niti komentarisati sve što se dešavalo do kraja Australijan opena.
Miran i slobodan, može da odmara u javnoj tišini jer Ivo Andrić je odavno napisao sve.
Srpski teniser Dušan Lajović sa zastavom Srbije na kojoj je lik Novaka Đokovića - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
SPORT
Hrabrost se ne meri rečima – Dušan je održao lekciju svima koji su glasno ćutali
Srpski teniser Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
SPORT
Srpski teniser o pričama iz svlačionice u Melburnu: „Nisu svi igrači uz Novaka“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Vedrana Rudan: Da je Novak princ silovatelj ili premijer kriminalac, sve bi mu vize bile valjane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala