- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrabrost se ne meri rečima – Dušan je održao lekciju svima koji su glasno ćutali

© Foto : Skrinšot - TviterSrpski teniser Dušan Lajović sa zastavom Srbije na kojoj je lik Novaka Đokovića
Srpski teniser Dušan Lajović sa zastavom Srbije na kojoj je lik Novaka Đokovića - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Podrška koju je Novak Đoković, za vreme desetodnevne mentalne torture australijskih vlasti, dobijao od strane kolega nije bila velika. Ipak, bilo je „heroja“ koji su digli glas i stali uz Đokovića, ali nijedna poruka nije bila toliko snažna kao ona koju je poslao Dušan Lajović u prvom kolu Australijan opena.
Sviđalo se to vama ili ne, najveći je svih vremena“, pisalo je na zastavi Srbije, na kojoj je bio lik Novaka Đokovića.
A, zastavu je držao niko drugi nego 39. teniser sveta Dušan Lajović koji je posle pobede nad mađarskim teniserom Martanom Fučovičem poslao poruku svom sunarodniku i time pokazao hrabrost.
Hrabrost jer je proteklih dana unutar kompleksa Australijan opena bilo gotovo zabranjeno pričati o slučaju najboljeg tenisera sveta i australijskih vlasti.
Sledeće pitanje“, bio je odgovor Stefanosa Cicipasa na pitanje da prokomentariše stvari koje su se dešavale Đokoviću.
Da li bi moj komentar nešto promenio?“, pitala je Naomi Osaka jedna od najboljih teniserki sveta kada su je zamolili da kaže svoj stav u vezi Novaka.
Verovatno ne bi ništa promenilo to što bi japanska teniserka rekla, niti Cicipas, vlada Australije bila je odlučna da deportuje Đokovića i to je na kraju uradila, ali ovde se ne radi o tome.
Ovde se radi o naizgled malim stvarima, o jednoj ili dve rečenice, ili o rečenicama koje je Novak Đoković kroz svoju karijeru znao da kaže, a da nije morao.
Moram da podržim Cicipasa jer smatram da ne radi ništa loše. Bio je meta mnogih napada, nije zaslužio takav tretman. Pravilo (o odlasku u toalet) nije dovoljno jasno. Možemo da diskutujemo o tome pošto to svi vide na različite načine. Ovo je bila glavna tema prethodnih nedelja. Napadaju ga previše po medijima, a on to ne zaslužuje. Ima moju podršku“, rekao je Novak pre nekoliko meseci na US openu.
Niko od Đokovića nije tražio da prokomentariše Grkov slučaj, ali je on osetio da je u tom trenutku važno reći nekoliko rečenica jer je Stefanos danima razvlačen po medijima.
U Novakovom slučaju je bilo nezamislivo gore, samo on zna kroz šta je prošao u poslednjih deset dana, a opet nije bilo mnogo tih rečenica podrške od strane kolega.
Nik Kirjos, Tenis Sandgren i Džon Izner bili su jedni od retkih koji su na društvenim mrežama pisali zdravorazumski ističući da to šta radi Australija sa Đokovićem nema veze sa sportom ili javnim zdravljem ove države.
Među njima bio je i Dušan Lajović koji je desetog januara na svom zvaničnom Tviter nalogu podelio fotografiju na kojoj su bili natpisi iz medija u vezi Novakovih donacija u borbi protiv virusa korona.
„Danas je dan za pobedu“, napisao je Lajović.
I, Đoković jeste tada pobedio pošto je Federalni okružni sud poništio odluku da mu se oduzme viza, ali nekoliko dana posle usledio je novi cirkus u režiji ministra za imigracije Aleksa Hoka.
Novak je ponovo bio u pritvoru, ponovo je proživljavao mentalnu torturu australijskih vlasti jer nije znao da li će igrati ili ne, a ponovo je i većina ćutala.
„Nisu na društvenim mrežama, ne znam zašto“, rekao je Lajović konstatujući da su mnogi unutar svlačionice podržali Novaka, ali ne i javno.
Lajović je na kraju izveo i, do sada, najhrabriji potez time što je razvio srpsku zastavu sa likom Novaka Đokovića, kapa dole.
To neće promeniti trenutnu sutuaciju, ali postoji izreka: „Nikada ne potcjenjujte značaj malih stvari koje se rade iz velikog srca ljubavi.
Mladi Srbin već ispunjava obećanje dato Đokoviću, Milojević eliminisan
Srpski teniser o pričama iz svlačionice u Melburnu: „Nisu svi igrači uz Novaka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala