- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Bajden razmišlja da pošalje hiljade vojnika, brodove i avione na istok Evrope

© Foto : MCSN Tristan Kyle LabuguenAmerički nosač aviona "Abraham Linkoln".
Američki nosač aviona Abraham Linkoln. - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden razmatra mogućnost raspoređivanje više hiljada vojnika, brodova i avijacije u balstičke države i istočnu Evropu zbog situacije oko Ukrajine, tvrdi list „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovanog predstavnika administracije.
Prema podacima lista, u subotu su visoki zvaničnici Pentagona predstavili Bajdenu nekoliko opcija reagovanja. Između ostalog, među njima je i slanje 1.000-5.000 vojnika u države istočne Evrope uz mogućnost „desetostrukog uvećanja“ njihovog broja u slučaju pogoršanja situacije. Bivši i aktivni pripadnici vojske su saopštili da su u opciji snage PVO, artiljerija, inžinjerijske snage i logistika.
Kako su saopštili „Njujork tajmsu“ anonimni izvori, Bajden bi mogao da donese odluku već ove nedelje. Po njihovim rečima, u tom slučaju, deo vojnika bi bio prebačen iz SAD, a ostali iz drugih delova Evrope. Za sada ni jedna iz razmatranih opcija ne predviđa slanje trupa u Ukrajinu.
Predstavnici administracije tu izrazili mišljenje da predsednik Rusije Vladimir Putin želi da izbegne ovaj korak SAD.
Odnosi Zapada i Ukrajine pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
RUSIJA
Moskva: Zapad koristi Ukrajinu kao polje za eksperimente
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala