- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Skaj njuz“: Iza tvrdnje da Rusija namerava da izvede državni udar u Kijevu stoji Amerika

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije o nameri Rusije da na vlast u Kijevu dovede prorurskog lidera zasnovano je na informacijama američkih specijalnih službi, a ne britanskih, javlja televizija „Skaj njuz“.

„Prema podacima 'Skaj njuza', tvrdnja britanskog MIP-a o planovima Rusije da postavi u Kijevu prorusku vladu pre je zasnovana na informacijama američkih specijalnih službi nego britanskih“, izjavila je urednica odeljenja za bezbednost i odbranu televizije „Skaj njuz“ Debora Hejns.

Zaharova: Unapred pripremljena laž

S tim u vezi, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je britanski MIP unapred pripremio dezinformaciju o navodnoj pripremi državnog udara u Ukrajini u nadi da ruska strana neće odreagovati na vreme.
„Danas je objavljena dezinformacija britanskog spoljnopolitičkog resora. Najinteresantnije je kako je to izvedeno. Radi se o materijalima koji su objavljeni na njihovim zvaničnim resursima i u kojima se navodi da Rusija navodno priprema neki prevrat u Ukrajini. Materijal je unapred pripremljen, činilo se da je mogao da bude objavljen u subotu tokom dana i uveče. Ali ne, odabrano je bolje vreme, sa njihovog stanovišta – pola dva ujutro po moskovskom vremenu. Mislili su da nećemo odreagovati i unapred su prosledili materijale medijima. Odreagovali smo i reagovaćemo“, upozorila je Zaharova.
Portparolka je taj postupak Londona nazvala zlonamernom medijskom agresijom.
„Te je invazija, te su prevrati, odnosno politika se širi kako bi tema beskrajno bila aktuelna“, dodala je.
Podsetimo, Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije tvrdi da je dobilo informacije da navodno Rusija namerava da na vlast u Ukrajini dovede snage koje se pozitivno odnose prema ruskom rukovodstvu. Konkretno, navodni plan Moskve je da dovede na vlast u Kijevu bivšeg poslanika Vrhovne Rade Evgenija Murajeva.
Treba napomenuti da je reč o osobi protiv koje je Rusija uvela sankcije pod optužbom da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je dezinformacijama i provokacijama saopštenje Londona.
Upozorenje britanskog spoljnopolitičkog resora izdato je nekoliko sati nakon upozorenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova o pripremama medijskih i vojnih provokacija Zapada, između ostalog Amerike, u vezi sa Ukrajinom. U isto vreme, britanski MIP nije pružio nikakve dokaze kojima bi potkrepio svoje tvrdnje.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
RUSIJA
London preti Moskvi: Ako postavite marionetski režim u Kijevu, uslediće ozbiljne sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala