- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London preti Moskvi: Ako postavite marionetski režim u Kijevu, uslediće ozbiljne sankcije

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Vlada Velike Britanije spremna je da uvede ozbiljne ekonomske sankcije protiv Rusije ukoliko ona pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu ili dovede proruski orijentisane političare na vlast u toj zemlji, poručio je zamenik britanskog premijera Dominik Rab.
„Moskva će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu ili da uspostavi marionetski režim“, izjavio je Rab u intervjuu za „Skaj njuz“.
Na pitanje voditelja razmatra li London mogućnost isključenja Rusije iz međunarodnog platog sistema „Svift“, ministar pravde je odgovorio da će protiv Moskve biti uveden širok paket ekonomskih i finansijskih ograničenja.
Pored toga, Rab nije iključio ni izradu sankcionih mera zajedno sa NATO saveznicima usmerenih protiv gasovoda „Severni tok 2“.
Istovremeno, rekao je da je London spreman da podržava Kijev, ali da je slanje britanskih vojnika u Ukrajinu u slučaju navodne ruske invazije „krajnje malo verovatan” scenario.
Podsetimo, Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije tvrdi da je dobilo informacije da navodno Rusija namerava da na vlast u Ukrajini dovede snage koje se pozitivno odnose prema ruskom rukovodstvu. Moskva ove navode negira. S tim u vezi, Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je dezinformacijama i provokacijama saopštenje Londona.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala