- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od kavijara do boršča: Vodič kroz moskovske restorane za svačiji džep

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVagon-restoran u Moskvi
Vagon-restoran u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Moskva se smatra jednim od najskupljih gradova na svetu a tu reputaciju potvrđuju brojni luksuzni restorani gde za pristojan ručak treba odrešiti kesu. Turisti s plićim džepom često se odlučuju za brzu hranu poput KFC-a ili Meka. Ipak, i u samom centru grada mnogo je kafića i restorana u kojima se služi izvrsna kuhinja po veoma pristupačnim cenama.
Moskva je proglašena za najbolju turističku destinaciju u svetu. Pored Kremlja, muzeja, pozorišta i svega što oličava svetsku metropolu, ovaj grad je raj za ljubitelje dobre kuhinje, od ruske i istočnjačke do raznih varijanti evropske.
Ruska hrana je dosta laganija od srpske. Rusi se od Srba razlikuju po tome što ne jedu mnogo belog hleba, praktikuju salate od povrća, u hranu ne stavljaju mnogo masti i ulja a češće piju čaj nego kafu. Uz to, porcije u restoranima nisu toliko obilne kao na Balkanu.
U restoranima u Moskvi obično se zakazuju stolovi, ali i ako to ne uradite, neće biti nikakvih problema, uvek će se naći neki slobodan sto. Porudžbina se ne čeka dugo, jer je osoblje obično dobro organizovano i radi kao na traci, a najveća navala gostiju je po pravilu u pauzi za ručak.
Znanje ruskog jezika nije neophodno, jer u svakom restoranu bar neko zna engleski jezik.

Biznis lanč „za džabe“

U većini moskovskih restorana cene nisu toliko paprene, a za one koji baš štede radnim danima od 12 do 17 sati služi se takozvani „biznis lanč“, koji košta od 3 do 5 evra. Ova ponuda se nalazi u meniju i uključuje dva jela i jedno piće.
Od raznovrsnih salata, supa, paste „Karbonare, palačinki sa sirom i šunkom uz čašu ne tako skupog crnog ili belog vina ili ruskog morsa koji se pravi od sveže brusnice ili ribizle (podseća na srpski kompot), gosti mogu da uživaju u ručku po pristupačnoj ceni.
Posetioci koji poruče „biznis lanč“ dobijaju trideset odsto popusta na deserte, dok restorani koji ne praktikuju ovu opciju obično nude gostima popust od 10 do 20 odsto na osnovni meni.

Restoran „Puškin“ – duh stare Moskve

Za one koji bi da osete duh stare Moskve pravi izbor je kafe-restoran „Puškin“ koji se nalazi u Tverskoj ulici u srcu Moskve. Iako nosi to ime, ovde veliki ruski književnik Aleksandar Puškin nikada nije ručao. Restoran je poznat po raskošnom enterijeru koji vraća u romantična vremena predrevolucionarne aristokratske Moskve. U znaku imena gosti su okruženi policama sa knjigama, a zanimljivo je da se kolači prave na licu mesta. Cene jela se kreću od 5 do 25 evra.
Za one koji maštaju da ručaju s pogledom na Crveni trg i Kremlj tu je restoran "Beluga" koji se nalazi na prvom spratu hotela „Nacional“ koji ima pet zvezdica.
Najskuplja ponuda na jelovniku ovog restorana je "Doručak burlaka", koji je predviđen za 4 do 6 osoba. Burlaci su bili jaki fizički radnici i morali su dobro da se hrane, jer su vukli teretne brodove po reci. Doručak čini kilogram crnog kavijara uz nekoliko desetaka različitih ruskih predjela a cena za takav obrok je čak 570 evra.

Za svačiji džep

Lanac „Moremanija“ je dotle jedan od jeftinijih ribljih restorana. Cene se kreću od 3 do 6 evra. U meniju se može naći sve, od morskih ježeva, paste sa morskim plodovima, tunjevine, orade, ribljih burgera, pa sve do tartara.
U jeftinije spada i „Sito-Pjano“, mali i zavučen kafe-bar koji često posećuju kako ruski, tako i strani studenti. Nalazi se u centru grada. Svi studenti koji poseduju studentsku karticu imaju 10 odsto popusta na hranu i piće. Ovo je jedan od jeftinijih barova u kom se organizuju studentske proslave i žurke. Cene se kreću od 2 do 8 evra.
Još jeftiniji je kafić „Najs Prajs“ čiji meni sadrži 90 različitih jela, a svako, uključujući i piće ima fiksnu cenu od 2 evra.
U Moskvi takođe postoje brojni kafei sa samoposluživanjem, a najpopularnijije su kantine (na ruskom „stolovaja“). One su bile omiljene među radnicima u sovjetsko doba. Ova vrsta kafea ima niske cene i često su locirani blizu metro stanica. Tu se može za male par pojesti nešto „na kašiku“ poput brošča, šči i heljdine kaše.

Zabranjeno pušenje

Treba napomenuti da su turistima u Moskvi, pored ruskih, na raspolaganju i brojni drugi nacionalni restorani - japanski kineski, ukrajinski, vijetnamski, a posebno su popularni gruzijski koji pored ukusne hrane nude i nadaleko čuvena vina.
Još jedna osobenost moskovskih restorana je i da je u njima, za razliku od onih u Srbiji, zabranjeno pušenje. Ranije je pušenje bilo dozvoljeno gotovo na svakom mestu. Restorani i kafići su imali odvojene sale za pušače i nepušače. Ali, u Rusiji je uvedena zakonska zabrana pušenja na javnim mestima. Pušenje nije dozvoljeno čak ni u ulazima zgrada, nego samo u zonama gde je to jasno naznačeno.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom ručka sa predstavnicima ruskih i nemačkih pooslovnih krugova u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2020
Ekskluzivno: Kako izgleda meni u Kremlju - šta se menja u hodu, a gde je tradicija neumoljiva
Različite vrste sira - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2017
Ruski parmezan, belorusko mleko, gambori iz Nikaragve: Moskvi ne treba hrana sa Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala