- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački kancelar: Proširenje NATO-a nije u planu

© AP Photo / Michael KappelerNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Ulazak novih istočnoevropskih zemalja u NATO trenutno nije u planu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za „Zidojče cajtung“.
„Pristupanje novih zemalja Istočne Evrope NATO-u trenutno uopšte nije na dnevnom redu“, rekao je šef nemačke vlade.
Šolc je istovremeno odbio da Rusiji pruži garancije o neširenju Alijanse.
„Svi znamo da je transatlantski odbrambeni savez neophodan. S obzirom da smo demokratske zemlje, ujedinjujemo u okviru NATO-a naše bezbednosne interese“, dodao je kancelar.

Sankcije Rusiji

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Šolc je rekao da kriza oko Ukrajine mora da se reši diplomatskim putem, ali ako dođe do sankcija Rusiji, onda Zapad mora da se seti posledica za sebe.
„U tom slučaju, do kojeg nadam se neće doći, moraćemo da radimo pametno“, odgovorio je Šolc na pitanje da li je Nemačka spremna da prihvati štetu na sebe u slučaju eventualnih sankcija „Severnom toku 2“.
Prema njegovim rečima, potrebno je izabrati najefikasnije mere.
„Istovremeno, treba da shvatimo kakve će to posledice imati po nas same. Niko ne treba da gaji iluzije da postoje takve mere koje nemaju posledice po nas“, dodao je Šolc.
„U krugu saveznika dogovaramo se o mogućim merama. Moramo biti u stanju da delujemo ako bude potrebno“.
Osvrćući se na situaciju u Ukrajini, kancelar je dodao: „Sada smo u veoma ozbiljnoj situaciji“.
Prema njegovim rečima, EU i SAD su jednoglasne u mišljenju da bi vojna agresija Rusije imala „visoku cenu“.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala